A Szent Borbála Kórház megyei feladatokat ellátó egészségügyi intézmény. Ennek megfelelően 2A, 2B ill. egyes kiemelt területeken III-as progresszivitási szintű osztályok biztosítják a betegellátást.

A mindennapi rutinfeladatok ellátása érdekében a magyarországi és nemzetközi szakmai irányelvek ismeretét várjuk el a kollégáktól. Fontos, hogy a protokollok és a kontrollált tanulmányok alapján felállított evidenciákat a mindennapi gyakorlatban alkalmazzuk. Elengedhetetlen a gyakorlati munka tapasztalatainak összegzése. Az evidence base medicine mellett tehát kiemelten fontos szempontnak tekintjük az experience medicine - gyakorlati tapasztalásokon alapuló orvoslás maradéktalan érvényesülését.

Intézetünk 2015-ben kiadta 10 évre visszatekintően tudományos munkásságának bibliográfiáját. Mintegy 111 oldalon összesített listában egyszerre tekinthetők át a magas tudományos igényességgel elkészült közlemények és könyvfejezetek ill. a gyakorlati munkát, egy-egy esetet bemutató előadások.

A tudományos munkásságot bemutató bibliográfia mellett javasoljuk a honlapunkon külön megjelenített legújabb közlemények áttekintését, elolvasását, melyek közül számos impact faktorral rendelkező nemzetközi publikáció.

2014-től a “hatékony folyóirat olvasás” elsajátítására – hasonlóan a University Hospital North Tees and Hartlepool, Stockton-on-Tees (Egyesült Királyság) gyakorlatához, ahol szakmai műhelymunka keretében egy “senior registrar” vezetésével segítik a szakorvosjelöltek munkáját – Journal Club-ot indítottunk. A Club jelenleg multidiszciplináris szakmai műhelyként fogható fel: sok szakma fiatal szakorvosjelöltje és szakorvosa rendszeresen összegyűlik, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, szakmai élményeiket, észrevételeiket.