Sürgősségi Betegellátó Osztály

Az osztály elhelyezése: H épület alagsor és földszint, bejárat az udvar felől. (térkép):

Telefonszám

Triázspult: +36 34 515 488 / 800 vagy 801-es mellék

Osztályvezető főorvos: Dr. Onódi Lívia

Osztályvezető főnővér: Juhász Andrea

Osztályvezető főnővér helyettes: Szatmáriné Kecskés Anikó

Ismerje meg betegtájékoztatónkat!

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre?

A sürgősségi osztályra betegek személyesen, beutaló nélkül jelentkezhetnek vagy mentő szállítja be őket, illetve az alapellátási ügyeletről az ügyeletes orvos átirányítása alapján kerülnek az osztályra. A több napja vagy hete fennálló panaszok nem indokolják a sürgősségi ellátást, kizárólag hirtelen fellépő, nagyfokú állapotrosszabbodás esetén.

Az elsődleges ellátás a háziorvosi ügyeletben történik!

Kik és milyen betegségcsoportok nem tartoznak a sürgősségi ellátás körébe?

-14 év alatti gyermekek ellátása: amennyiben balesetet szenvedtek, osztályunkon látjuk el, belgyógyászati jellegű panaszok esetén a Gyermek Osztályon kapják meg az ellátást.

-nőgyógyászati-szülészeti esetek,
-fogászati esetek ellátása sem Osztályunkon zajlik.
-traumatológia kontrollvizsgálat Baleseti Utógondozóban történik (H épület földszint)

Milyen sorrendben történik a betegellátás?

A sürgősségi ellátás nem gyorsasági ellátást jelent!
Az ellátás sorrendjét és a várakozás idejét nem az érkezési sorrend, hanem a beteg állapota (vagyis az ellátás sürgőssége) határozza meg. A sürgősségi betegellátás csak életveszélyes esetben jelent azonnali ellátást. A nem sürgős esetek kivizsgálása akár 4-6 órát is igénybe vehet, mielőtt a szakemberek el tudják dönteni, hogy mi legyen a beteg további sorsa.

Kell-e fizetni a sürgősségi ellátásért?

A térítésmentes egészségügyi ellátásra való jogosultságot az érvényes TAJ- kártya igazolja. Az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban élő személyek a megfelelő európai biztosítási kártya bemutatásával, államközi szerződés esetén útlevéllel vehetik igénybe a sürgősségi ellátást.
Egyéb biztosítással (utas, magán, stb), vagy biztosítással nem rendelkező betegek esetében valamennyi ellátás térítésköteles. Ide tartoznak a sürgősségi, életmentő ellátások is.

A jogszabályi előírás alapján a térítésköteles detoxikálás díja: 7200 Ft.

Írnak fel gyógyszereket?

Gyógyszerek felírása nem feladata a sürgősségi osztálynak!

Hogyan döntsük el azt, hogy háziorvoshoz vagy a sürgősségi osztályhoz forduljunk?

Különféle baleseti sérülések, mint a törés és zúzódás esetén egyből a sürgősségit kell felkeresni, egyik fő profilunk a traumatológiai ellátás. Ezt a feladatot végezte el korábban intézményünkben a Baleseti Ambulancia. Az egyéb panaszok, mint a hirtelen fellépő mellkasi, hasi fájdalom, fulladás, szédülés, eszméletvesztés, erős vérzés esetén is a sürgősségi osztályt kell igénybe venni.

Ha nem súlyos a panasz, az első út mindenképpen a háziorvoshoz, vagy a háziorvosi ügyeletre vezessen. Az ottani orvos a panaszok alapján eldönti, hogy esetlegesen továbbutalja-e a beteget a sürgősségire. Hirtelen támadt, súlyos rosszullét esetén, amikor nincs idő a mérlegelésre, azonnal mentőt kell hívni.

Hazabocsátás utáni teendők

Az elbocsátott beteg a kapott dokumentumokkal keresse fel háziorvosát az ellátást követő legközelebbi rendelési időben! A háziorvosi rendszer keretében történik a szükségesnek tartott szakvizsgálatok megszervezése, valamint a javasolt gyógyszerek felírása és az esetleges táppénzre vétel is.

Hazaszállítással kapcsolatos tudnivalók

Otthonába távozó beteg, ha saját gépjárművel nem tud otthonába távozni és állapota szállítást igényel, akkor a jogszerűen működő betegszállító cégek személyzete hazaszállítja. A szállítás szükségességét jelezzük a betegszállítást koordináló szervezet felé. Az időpontot azonban nem áll módunkban befolyásolni, ezt mindenképpen az adott betegszállító cég lehetőségei határozzák meg.

 

Triázstábla mutatja betegellátás sorrendjét.

A sürgősségi osztályon a betegellátás nem érkezési sorrendben történik! Triázs-szint határozza meg, hogy a beteget mennyi időn belül kell orvosnak megvizsgálnia. Ez az Európában és Magyarországon is alkalmazott objektív értékelési rendszer az osztályon megjelenő betegeket öt kategóriába osztja állapotuk súlyossága szerint.

1. A legsúlyosabb, újraélesztést igénylő betegek, azonnali ellátást igényelnek.
2. Életveszélyes állapotú betegek, 15 percen belüli ellátásra szorulnak.
3. Kritikus állapotú betegek, orvoshoz kerülése 30 percen belül.
4. Sürgős állapotú betegek, orvoshoz kerülése egy órán belül.
5. Nem sürgős állapotú betegek, orvoshoz kerülése két órán belül.


Mivel foglalkozik az osztály?

Legfőbb feladatunk az életmentés. Minden beteget ellátunk aki hirtelen egészségkárosodást szenved. Osztályunk nem beutalóköteles, a betegek OMSZ által beszállítva, háziorvosi beutalóval vagy beutaló nélkül saját lábukon érkeznek.

Mit jelent a sürgősségi ellátás?

A sürgősségi ellátás a hirtelen kialakuló, gyors beavatkozás nélkül súlyos egészségkárosodást okozó, illetve az életet veszélyeztető állapotok ellátását jelenti. Az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.

Amikor beérkezik az SBO-ra, ez történik önnel:

1. A beteg beérkezésekor (amennyiben erre van idő) először a személyes adatok felvétele és egyeztetése, a biztosítási jogviszony tisztázása történik. A beteget az ún. koordinátor felveszi a kórházi számítógépes rendszerbe.

2. Ezt követi a beteg állapotának gyors felmérése, amit tapasztalt, a sürgősségi ill. mentőellátásban jártas szakdolgozó, az un. triázs-nővér végez el. Néhány célzott kérdés, néhány alapvető mérés (vérnyomás, pulzus, légzésszám, oxigén-szint, testhőmérséklet) alapján a beteget 5 sürgősségi kategória (triázs szint) valamelyikébe sorolja be.

3. Az első orvosi vizsgálat.
Amennyiben az orvos a beteg kikérdezése és a fizikális vizsgálat alapján további vizsgálatokat – laborvizsgálat, képalkotó vizsgálat (röntgen, CT, ultrahang), konzílium – lát szükségesnek, azokat is elvégezteti, ez természetesen szintén időbe telik, vagyis további várakozási időt jelent. A beteg gyakran több órás megfigyelést igényel a szakma szabályai szerint (pl. allergiás reakció, szívroham gyanúja, elektromos áramütés stb.), döntés a továbbiakról ezután hozható.

4. Az eredmények összegzése alapján az orvos döntése lehet:
– a beteg további megfigyelésre az osztályon marad, amelynek időtartama a 24 órát nem haladhatja meg
– a beteget a kórház egyéb osztályaira küldi felvételre,
– más egészségügyi intézménybe továbbirányítják, ha olyan speciális ellátást igényel, ami itt nem teljesíthető
– hazabocsátás

Fontos!

Hetek vagy hónapok óta fennálló krónikus panaszok esetén kérjük, háziorvosukat vagy a háziorvosi ügyeleti szolgálatot keressék fel!

Az SBO indokolatlan igénybe vétele azoktól veszi el az időt, akiknek tényleg sürgős ellátásra van szükségük!

Mivel az SBO-n csak átmenetileg és bizonytalan ideig tartózkodnak a betegek, nincs étkeztetés.

Az SBO-n csak a leggyakrabban használt gyógyszerek állnak rendelkezésre, ezért arra kérjük betegeinket ill. hozzátartozóikat, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket hozzák magukkal.

A hozzátartozókat kérjük hogy amennyiben a beteg hazabocsátható, segítsenek a hazaszállításban (akár rokonok, ismerősök segítségével), hogy a betegek minél előbb hazajuthassanak. A mentők hazaszállítást nem végeznek, a betegszállítókra gyakran órákat várni kell, és amíg az elbocsátott beteget nem szállítják haza, olyan beteg elől foglalja az ágyat, akinek már szüksége lehet rá.

Munkatársaink: