2022. szeptember 1-3. – XXIII. Lymphoma Konferencia

2022. szeptember 1-3. – XXIII. Lymphoma Konferencia

Intézetünknek megtiszteltetés és a szakmai munkánk elismerése, hogy a Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság XXIII. Lymphoma konferencia házigazdái lehettünk 2022.09.01-03 között.

Az utóbbi években a hematológián belül is az elméleti és biológiai ismeretek robbanásszerű fejlődésen mentek át, amely mind a diagnosztikában, mind a kezelésben innovatív, gyors fejlődést hozott. Az újdonságok bevezetése, a gyakorlatban új lehetőségeket jelentettek a kezelőorvosok számára és ez nagy mértékben javította a betegek életminőségét és életkilátásait. Természetes igényé vált, hogy mindezek alapján paradigma váltásról beszélhettünk: fókuszba a célzott terápiás protokollok kerültek.

A konferencia választ adott a betegségek prognosztikus rendszereinek alkalmazhatóságára, a patológiai diagnosztikai gyakorlat változására, a kemoterápia helyére, a fitt, nem fitt betegek kezelési lehetőségeire. A kezelési gyakorlat nem csak a lymphoproliferatív kórképekben (nyirok daganatok) változott. A myeloid kórképek, elsősorban az AML/ALL (akut leukémiák) vonatkozásában is változások történtek. A COVID pandémia nagy kihívást jelentett nemcsak a hematológusoknak, hanem a transzfuziológia számára is.

Mindezt figyelembe véve döntött úgy a szervező tudományos bizottság, hogy a hagyományos lymphoproliferatív kórképekkel foglalkozó konferencia keretén belül egy-egy szatellita szimpóziumot biztosít az AML és a transzfuziológia aktualitásait áttekintendő.

A konferencia igazi szellemiségét adta, hogy itt ünnepeltük István Lajos Széchenyi – díjas magyar orvosprofesszor, hematológus és gyermekgyógyász, az orvostudomány kandidátusa, címzetes egyetemi tanár születésének 100. évfordulóját.

359 résztvevő, 62 előadás, referátum, 31 poszter prezentáció mutatta a nagyfokú érdeklődést. Az előadások tartalmi része szupplementumban megjelent. A tudományos program részeként a tatabányai munkacsoport is bemutatkozott. Előadással és poszter prezentációval, illetve az osztály munkáját bemutató edukációs programmal.

A konferencia szolgált helyszínül az MHTT Tisztújító Közgyűlésének is. A közgyűlési szavazás eredményeképpen a tatabányai centrum is képviselteti magát a Társaság új vezetőségében.