Dolhai Erika


Műtővezető: Dolhai Erika műtős szakasszisztens
Telefonszám: (36-34)515-461

Hitvallásunk: A műtői munka csapatmunka, legfontosabb a műtőasztalon fekvő, szorongó beteg minél magasabb szintű ellátása.

A Központi Műtő a magas szintű betegellátás érdekében szolgáltatást nyújt az alábbiakban ismertetett osztályok operatív tevékenységéhez. Biztosítja az előjegyzett betegek és az akut sérültek műtéti ellátásának folyamatosságát, a 100 %-os betegbiztonság megtartásával. Ellátjuk a sebészeti, baleseti sebészeti, orthopédiai, idegsebészeti, szülészet-nőgyógyászati, urológiai, fül-orr-gégészeti, szemészeti, és kardiológiai osztály műtéti beavatkozásaihoz szükséges feladatokat. Megteremtjük a műtétekhez szükséges személyi, tárgyi illetve higiénés feltételeket az erre vonatkozó szabályok betartása mellett.

A Központi Műtőben 2016-os évben összesen 11.006 műtétet végeztünk el.
Ebből 8.527 elektív műtét volt, 2.479 műtét pedig akut esetet jelent.

A Központi Műtőben a hagyományos endoszkópos műtéteket rutin műtétként végzik orvosaink.
Az endoszkópia során a hasüregbe, illetve az izületbe bevezetett optikai eszköz segítségével, szúrt lyukakon keresztül diagnosztikus és operatív beavatkozásokat végezhetünk a has illetve az izület megnyitása nélkül.

A hagyományos rutin endoszkópos műtétek (epe, sérv, vakbél, petefészek, illetve izületi-váll-térd-boka műtétek) mellett speciális gyakorlatot igénylő, úgynevezett haladó endoszkópos műtéteket is végzünk (vékony és vastagbél, gyomor, méh, keresztszalag pótlás és váll stabilizáló műtétek).

Műtőnkben orvosaink nagy számban végeznek nyitott, minimál invazív technikával különféle protézis (csípő, térd, váll) beültetéseket.

Implantációs műtéteink közé soroljuk a szemészek által nagy számban végzett szürke hályog műtéteket, amellyel visszaállítható a betegeink látásélessége. Az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása után korszerű műlencsével történik a helyettesítése. Továbbiakban ellátásra kerülnek a szem és szemkörnyéki sérülések és egyéb elváltozások.

Központi Műtő személyzeti ellátottsága:

Vezető műtős szakasszisztens: 1 fő
Műtős szakasszisztensek: 18 fő
Műtőssegédek: 14 fő
Diszpécser: 1 fő
Adminisztrátor: 2 fő
Műszerkezelő: 3 fő

Központi Műtőben nagyarányú felújítás és műszerfejlesztés valósult meg 2015-ben. A műszerfejlesztés kapcsán a mai műtéti technikának megfelelő, legmodernebb műtőasztalokkal, műtőlámpákkal, illetve speciális ultrahangos, bipoláris, nagyfrekvenciás vágó és vérzéscsillapító eszközökkel tudnak dolgozni sebészeink. A műtőkben a helyszíni röntgen, CT vagy MR felvételt valamint a betegek leleteit ki tudjuk vetíteni, ami a műtéti ellátáshoz szükséges. A fejlesztések között fontos szerepe van annak, hogy a műtők korszerű légtechnikával rendelkeznek. Rendkívül nagy örömünkre szolgál, hogy a higiénés leoltásaink gyakorlatilag 100 %-osan megfelelőek.

A Központi Műtő 12 műtővel rendelkezik, melyek a H és L épületben találhatóak az alábbiakban felsoroltak szerint.

Szeptikus részleg:

1. műtő: sebészet, traumatológiai, urológiai szeptikus műtétei, illetve a sebészet has megnyitással járó műtétei.

Aszeptikus részleg:

2. műtő: laparoscopos műtétek
3. műtő: lokál műtétek, szerdai napon Pacemaker implantációs, pénteken kézsebészeti műtétek
4. műtő: traumatológiai, idegsebészeti műtétek
5. műtő: orthopédiai műtétek
6. műtő: sebészet aszeptikus műtétei
7. műtő: császármetszések | L épület 3. emelet
8. műtő: nőgyógyászati és urológiai műtétek | L épület 4. emelet
9. műtő: nőgyógyászati és urológiai műtétek | L épület 4. emelet
10. műtő: fül-orr-gégészeti műtétek | L épület 1. emelet
11. műtő: szemészeti műtétek | L épület 1. emelet
12. műtő: szemészeti műtétek | L épület 1. emelet

A műtői részlegeken a feladatokat a sterilitási szabályok és a betegek műtéti típusai határozzák meg.