Petrik Mária okleveles táplálkozástudományi Msc. szakember

Főosztályvezető: Petrik Mária

K épület

Telefon: +36 34 515 514
petrik.maria@tatabanyakorhaz.hu

A Komárom-Esztergom megyei Szent Borbála Kórház élelmezési tevékenységével összefüggő feladatait: „37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról”, valamint a 1997. évi LXXXIII. 14. § (2) bek. e) pont) „Törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól” szerint látja el.

A napi élelmezési nyersanyagnorma meghatározása, a 43/1999. (III. 3.) Kormány Rendelet: „Az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól napi élelmezési nyersanyagnorma fekvőbeteg-gyógyintézetben: 45/A. §) szabályai szerint történik. (II. számú függelék)
A Kormány Rendelet egy fő beteg napi ellátására minimum 550 Ft. ÁFA nélküli összeget ír elő.

Célunk, a Szent Borbála Kórház betegeinek tápanyagigényét biztosítani a kórházi tartózkodásuk alatt, valamint a diétás élelmezés nyújtotta lehetőségekkel hozzájárulni a betegeink gyógyításához.

Feladatunk az intézmény ellátottainak dolgozóinak, illetve az étkeztetést igénybe venni kívánó külső étkezők igényes magas színvonalú és szakszerű ellátása.
A betegélelmezés, mint gyógy-tényező fontos szerepet tölt be a betegek gyógyításában.

1. Kezelés egyetlen módja a dietoterápia

2. Fontos kezelési tényező a diéta

3. Esetenként egyedi, speciális diétára van szükség.

Az intézmény betegeit az Egységes Diétás Rendszer alapelvei szerint látjuk el, amely magába foglalja, mindazokat a diétákat, illetve dietoterápiás eljárásokat, amelyek a gyógyító betegélelmezésben nélkülözhetetlenek.

Tápanyagtartalom (Konyhatechnika)
alapétrend (normál)
energia gazdag étrend (könnyű-vegyes)
energia- és fehérje gazdag étrend (pépes)
energiaszegény étrend (folyékony)
fehérjeszegény étrend (rost és fűszerszegény)
zsírszegény étrend (rost gazdag)
szénhidrát szegény étrend,
sószegény étrend,
különleges diéták,
diagnosztikus étrend.

Az Egységek Diétás Rendszerben az étrendek csoportja nem lezárt. A táplálkozás tudomány folyamatos fejlődése újabb diéta variációk beépítését teszi szükségessé, melyek naprakész fejlesztését dietetikus és táplálkozástudományi szakembereink végzik.

Betegeink dietetikai ellátása, orvosi konzíliumkérések alapján, beteg ágy melletti egyéni oktatási lehetőségeket biztosítva érhető el.

Dietetikai tanácsadás
A járóbetegek dietetikai ellátása előjegyzés alapján, az adott szakrendelő orvosain keresztül, a II. típusú cukorbetegek és a gesztációs cukorbetegségben szenvedő várandósok ellátása a diabetológiai szakrendelésen keresztül érhető el.

Rendelés ideje: Péntek 7.30 (gesztációs cukorbetegek) 9.00 (II. típusú cukorbetegek)
Telefonszám:06-34/515-474 | 06-34/515-514

A tatabányai lakosoknak lehetőségük nyílik az egyénre szabott testtömeg optimalizálásra is, térítés ellenében, melyre a 06202864681 telefonszámon jelentkezhetnek, előjegyzés és időpont egyeztetés alapján.

VIP-TOP (link Kiemelt szolgáltatások VIP-TOP)

Az étterem hétköznaponként 12.00-13.45-ig tart nyitva. Ezenkívül lehetőségük van a dolgozóknak, illetve külsős vendégeknek a kórház honlapján interneten keresztüli ebéd rendelésre.

Ebédrendelés (LINK Kiemelt szolgáltatások)

Az osztályon cukrászat is működik, ahol különböző sütemények és torták rendelést vállaljuk.

2017-ben felújított konyhánkon korszerű konyhatechnológia eszközökkel támogatjuk a kórházban folyó gyógyító munkát!