Osztályvezető főnővér: Marczin Szilvia

Telefonos elérhetőség:

Osztály / nővérpult: +36 34 515 421
Szakrendelő: +36 34 515 411 vagy +36 34 515 873

Az osztály elhelyezkedése:
H épület 3. emelet 4-es szárny ( térkép )

Általános tájékoztató

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre

Osztályunkra történő felvétel előzetes időpont egyeztetést és előjegyzést követően háziorvosi beutalóval, szakambulanciánk által vizsgált és további kórházi kezelést és vizsgálatot igénylő, valamint a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály és/vagy Ambulancia által küldött betegek számára van lehetőség.

A felvétel egyeztetése személyesen az osztályvezető főorvossal, távollétében gasztroenterológus szakorvossal történő egyeztetés alapján történik.

Telefonon az Önt beutaló orvos egyeztet a Gasztroenterológiai osztály illetékes orvosával.

Mit hozzon, mit NE hozzon magával felvételkor?

Az osztályunkra bekerülő betegek minden esetben hozzák magukkal a személyes irataikat, korábbi leleteiket, zárójelentéseket, rendszeresen szedett gyógyszereiket vagy listájukat, cukorbeteg esetén a használt inzulinjukat, valamint a benntartózkodás ideje alatt számukra szükséges személyes holmijukat.

A kórházi ápolás során szükséges/ajánljuk ágyhoz kötött betegeinknek:
pizsama kabát vagy póló – férfibeteg részére (min. 2 db), hálóing vagy női ágykabát – nőbetegek részére (min. 2 db), tusfürdő, szivacs (2 db), dezodor, hintőpor, testápoló, sampon, felfekvés elleni gél (pl.: Medi-Fleur), fekete nadálytő krém (véraláfutások, vérömlenyek kezelésére), pohár, evőeszköz, konyharuha, szalvéta, papírzsebkendő, nedves törlőkendő (babapopsi törlő), törölköző (min. 2 db), fogkefe, fogkrém, fésű, esetleg hajgumi – nőbeteg, borotválkozási szerek – férfibeteg, pelenkanadrág, pelenka, betét, bőrvédő krém (pl.: Neogranormon, Sudocream).

Önellátó beteg esetén:
hálóruha, pizsama, papucs, köntös, tisztálkodási eszközök, pohár, kistányér, evőeszközök, konyharuha, papírzsebkendő, szalvéta, WC papír, fésű.

Fölösleges nagy mennyiségű élelmiszert, szénsavas üdítőket, alkoholtartalmú italokat, nagyobb pénzösszeget, értéktárgyakat ne hozzon magával. Osztályra kerüléskor, ha pénzt, értéktárgyat hozott magával, szíveskedjék azt jelezni, a betegek saját személyes vagyontárgyainak biztonságáért nem tudunk felelősséget vállalni! Kérjük ezért átadni nyilatkozat ellenében az Önt felvevő ápolónőnek!

Felvilágosítás

A betegről részletes felvilágosítást (diagnózis, kezelés) csak a beteg által megnevezett hozzátartozónak tudunk adni SZEMÉLYESEN! Telefonon, online felületen erre nincs módunk. Az ápoló személyzet felvilágosítást csak az ápolási tevékenységről ad. A beteg állapotáról, a várható kezelésekről, a betegség kimeneteléről minden esetben a kezelőorvosával konzultáljon! A beteg állapotában kialakult hirtelen változás, más osztályra való áthelyezés esetén a hozzátartozót értesítjük.

Látogatók, látogatási rend

Osztályunk látogatási rendje a következő:

Hétköznap: 16-18 óráig
Szombat –vasárnap: 10.00 -12.00 óráig; 14.00-18.00 óráig van lehetőség

Tilos a látogatók kórteremben való tartózkodása a betegek kezelése, ápolása, vizsgálata és az orvosi vizit alatt. Az orvos, vagy a szolgálatban lévő ápolónő kérésére a látogatóknak azonnal el kell hagyni a kórtermet. Lehetőleg egy betegnél egyszerre két látogatónál több ne tartózkodjon. Hat év alatti kisgyermeket ne vigyenek be a kórterembe.

Hotelszolgáltatás

Osztályunkon jelenleg 2 db 3 ágyas, 4 db 6 ágyas és 1 db 5 ágyas megfigyelő kórteremben történik a betegek elhelyezése. Jelenleg női és férfi zuhanyzó áll betegeink rendelkezésére, mely mozgáskorlátozottak számára is megfelelően van kialakítva. Ez a felújítást és komfortosítást követően változni fog, korszerűbb és kényelmesebb lesz.

Osztályunk társalgó helyiségében van lehetőség a televízió használatára, valamint a betegek és a látogatók számára elérhető a kórházi WIFI hálózat igény esetén.

Személyes tárgyak elhelyezésére egy szekrény és egy éjjeliszekrény áll rendelkezésre.

Napi ötszöri étkezés, kétféle menü: könnyű vegyes vagy normál, illetve diétás étkezés. Rendkívül fontos, hogy az orvos által előírt diétát, étkezést a beteg betartsa. A kórház dietetikus a tanáccsal segíti abban, hogy megismerje és elfogadja a diéta hasznosságát.

Az osztály időbeosztását, napirendjét a HÁZIREND tartalmazza, kérjük, olvassa el figyelmesen!

Betegszállítás.
Betegeink szakrendelésekre, illetve intézményen belüli más osztályra történő áthelyezés során vehetik igénybe a belső szállítást. Betegeink hazaszállításakor, illetve más gyógyintézetbe történő áthelyezés során kerülnek kapcsolatba a külső betegszállítással. A tervezett szállítás előtti napon 15 óráig tudjuk igényelni.
Speciális beavatkozás / kezelés előtti teendők?
Amennyiben Önnek speciális beavatkozásra/kezelésre van szüksége, az Önt kezelő orvos teljes körű tájékoztatást fog adni a beavatkozás/kezelés előtti és utáni teendőkről. Ismerkedjen meg a beavatkozáshoz szükséges dokumentumokkal.

Mivel foglalkozik az osztály:

Osztályunkon emésztőszervi megbetegedésben (gyomor, bélrendszer, máj, hasnyálmirigy) szenvedő betegek kivizsgálását és gyógykezelését végezzük. Jelentős számban látunk el tápcsatornai vérzőket, sürgősségi endoszkópos beavatkozás (diagnosztika és vérzéscsillapítás) folyamatosan rendelkezésre áll.

Emésztőszervi Endoszkópos Laboratóriumunkban a legkorszerűbb műszerekkel diagnosztikus és terápiás beavatkozások teljes skáláját végezzük.

Osztályunkon a kivizsgálás keretein belül az Endoszkópos Laboratóriumban gyomortükrözést (gastroscopia), vastagbél-tükrözést (colonoscopia), illetve az epeköves panaszokkal érkező betegek kezelésére szolgáló ERCP vizsgálatot végzünk. A tápcsatornai daganatos betegek ellátásában, gondozásában a sebészeti és onkológiai osztállyal együttműködünk.

A tápcsatornából vérző betegek és egyéb, szoros megfigyelést igénylő betegek ellátása központi oxigén-csatlakozással ellátott négyágyas szubintenzív kórteremben biztosított.

Az osztály feladatát képezi az oktatásban való részvétel, a belgyógyász és a gasztroenterológus szakképzés is, mindkét területet illetően akkreditált a törzsképzés és a speciális képzést illetően.