Továbbképzés védőnők számára – 2024. január 31.

A Védőnői Szolgálat 2023. július 1-től került át az irányító vármegyei intézményekhez. A csatlakozás óta első ízben szerveztünk az intézményünk területéhez tartozó védőnők számára továbbképzést. A rendezvényen a Szent Borbála Kórházban folyó védőnői és ápolói munka bemutatására került sor a várandósságtól az újszülött ellátásig. A programnak Zsilinszki Márta a szülészet-nőgyógyászati osztály főnővére  volt a lelke és főszervezője, ahogy mondta „kicsit álmodott”, és neki köszönhetően, valójában egy sok résztvevős és tartalmában is színvonalasan összeállított sikeres rendezvényt tudhatunk magunk mögött.

A megjelenteket Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és dr. Kancz Csaba főispán köszöntötte, beszédükben mindketten kiemelték, azzal, hogy a védőnői szolgálat a vármegyei intézményekhez került át szorosabbá vált a szakmai kapcsolat a Szent Borbála Kórház és a védőnők között.

Pásztor Zsuzsanna megyei kollegiális védőnő mentor elmondta, hogy a vármegyei Szent Borbála Kórházhoz 76 település tartozik, a védőnők kimondottan területi, illetve vegyes körzetet látnak el. Ez utóbbi azt jelenti, hogy néhány településen körzetükön belül az iskola védőnői feladatok is hozzájuk tartoznak. A 108 éves Védőnői Szolgálat szervezeti megújulásával értékapú, szakszerű, családközpontú és egységességre törekvő ellátás biztosítása a cél.

Részletes program 

  • Családbarát szülészeti osztályunk bemutatása – Zsilinszki Márta osztályvezető főnővér (Szent Borbála Kórház) 
  • A várandósgondozás és a szülőszobai ellátás bemutatása a Szent Borbála Kórházban – Major Beáta osztályos védőnő (Szent Borbála Kórház) 
  • Várandósság a genetikus szemszögéből – Dr. Várhegyi Vera genetikus szakorvos (Czeizel Intézet)
  • A koraszülött osztályon végzett védőnői munka bemutatása – Borbélyné Gál Gabriella osztályos védőnő (Szent Borbála Kórház) 
  • Az újszülöttkor gyermekorvosi és szakápolói szemmel – Dr. Ganzler Krisztina csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus főorvos, Schlagmüller Anita csecsemő és gyermekápoló (Szent Borbála Kórház) 
  • Mit is látunk az ultrahangon? Milyen szűrővizsgálatok érhetőek el az intézményünkben?   – Csobai Nikolett diplomás szülésznő és szülészeti-nőgyógyászati szonográfus (Szent Borbála Kórház) 
  • Szoptatás támogatás kórházi körülmények között. –  Szabó Boglárka IBCLC Szoptatási tanácsadó (Szent Borbála Kórház) 
  • A társas támasz jelentősége a vajúdás és szülés alatt, valamint a szülésznő szerepe a folyamat kísérésében. – Torják Judit szülésznő és Láng Krisztina szülésznő (Szent Borbála Kórház)