2016. június 17. – Kora délután sajtótájékoztatón mutattuk be intézményünk sebészeti osztályának legújabb eredményét. Országosan legnagyobb számban nálunk végzik azt a speciális beavatkozást – eddig 20 alkalommal -, melynek segítségével betegeink hamarabb visszanyerik aktív életvitelüket.

A sajtótájékoztatón dr. Bánky Balázs adjunktus videofelvételen szemléltette a technikai újdonság sajátosságait.

A jó-és rosszindulatú végbéldaganatok sebészetében az elmúlt években egyre jobban és egyre egyszerűbben használható eszközök jelentek meg. Ezeket a műtéttechnikai újdonságokat használva vezettük be a Szent Borbála Kórház Sebészeti Osztályán azt a speciális műtéti eljárást, melynek során az erre a célra fejlesztett eszköz és hasi laparoszkóp alkalmazásával távolítjuk el a daganatot.

A végbél bizonyos daganatai korábban hagyományos hasi műtéti eljárással, csak nagy kockázatú, jelentős megterheléssel járó beavatkozással voltak kezelhetők. Ugyanezek a daganatok az un. TAMIS műtét révén minimálisan invazív eljárással is eltávolíthatók.

Így csökkenthető a kórházi bentfekvés időtartama, a postoperatív fájdalom, kevesebb lesz a vérveszteség, illetve a különböző nagymetszésekből adódó komplikációk.