Rövidülő ápolási napok, bővülő műtéti megoldások – bemutatkozik a szemészet

Semmelweis Nap alkalmából az Osztály szakdolgozói munkacsoportja Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült – bemutatkozik a szemészet.

Dr.  Futó Gábor főorvos úr által vezetett Szemészeti Osztály a kórház egyik legkisebb, ugyanakkor igen nagy beteglétszámmal dolgozó részlege. Az osztály vezetője 33 éve Futó Gábor főorvos úr,  aki kiemelkedő szakmai színvonalú, országos hírű betegellátást irányít.  Az osztályon 8 fő orvos, 4 fő rezidens, 9 fő ápoló, 5 fő asszisztens látja el a betegellátási feladatokat. A szakrendeléseken évente több mint tízezer, az osztályon több mint kétezer embert látnak el. Mindezek mellett folyamatosan vezetnek be új műtéti eljárásokat és nagy lelkesedéssel dolgoznak az intézményi 1 napos sebészet elindításán.

Az ellátott betegek száma évről-évre emelkedik, miközben a modern műtéti módszereknek és az egynapos sebészeti ellátásnak köszönhetően a kórházban töltött idő egyre rövidül: például a szürkehályogműtét után már nem 7-10 nappal, hanem mindössze néhány óra elteltével térnek haza betegeink. Természetesen a bővülő eszköztárral, a műtéti megoldások száma is bővült. Teret kapnak a terápiás megoldások mellett a különböző plasztikai beavatkozások, amelyek a látás javítása mellett, szépészeti megoldások is. Mindez megsokszorozza az osztály gyógyító és adminisztratív feladatait: a szakrendelőkben évente több mint tíz ezer, az osztályon több mint két ezer embert látnak el a kollégák. A megyében egyetlen centrum vagyunk, ahol gyermek szemészeti ellátás folyik. Az újszülött kortól egészen a fiatal felnőtt korig végezzük, a szűréseket, a gondozást, és természetesen az akut ellátást is.