A kampányt a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) szervezi, melyhez intézményünk is csatlakozott.  A vizsgálatot dr. Majoross Ildikó hepatológus és Ráczné Pozsonyi Tünde asszisztens végzi.

A szűrés időpontja:    2018. szeptember 15. (szombat) 10 – 14 óra között

A szűrés helyszíne:     Szent Borbála Kórház – Hepatológiai Rendelő

Ne mondd: köszönöm jól vagyok, csak mert nincsenek tüneteid: ingyenes, anonim hepatitis-C szűrővizsgálat a Szent Borbála Kórházban!

Magyarországon kb. 70 000 ember lehet fertőzött hepatitis C vírussal, azonban az érintettek fele nem is tudja, hogy fertőzött, állapotuk akár évekig is tünetmentes lehet. A kérdésekre dr. Majoross Ildikó a kampány tatabányai szervezője, kórházunk hepatológusa válaszol.

Milyen tünetei lehetnek a fertőzésnek?
M.I.: Előfordulhat, hogy a fertőzöttek csak általános tüneteket észlelnek, mint fáradékonyság, étvágytalanság. Ismeretlen eredetű hasi panaszok, illetve májon kívüli tünetek előfordulásakor pl. ízületi,vese- cukorproblémák esetén sokan nem is gondolnak erre a betegségre. A sárgaság nem jellemző tünete.

 

Kinek javasolt a szűrés elvégzése?
M.I.:Bárkinek, akinek ismeretlen eredetű  emelkedett májfunkciós laborértékei vannak. Érintettek lehetnek az 1945 és 1970 közt születettek, akik műtéten  estek át és –  esetleg  – vért is kaptak 1992 előtt. Rizikófaktor a droghasználat és az egyre népszerűbbé váló tetoválás. Kulcsfontosságú a korai felismerés, a betegség kezelés nélkül májzsugorhoz vagy akár májrákhoz is vezethet. Szűrés azért is fontos, mert miközben a páciens nem tud fertőzöttségéről, másoknak tovább tudja adni a kórt.

 

Hogyan történik a vizsgálat?
M.I.: Egy anonim kérdőív kitöltésével kezdünk. Aztán egy aprócska, fájdalommentes szúrás az ujjbegyen, a  diagnózis gyors, 10 perc alatt meg is van az eredmény.

 

Mi történik, ha pozitív a teszt?
M.I.: Amennyiben fertőzésre derül fény, az orvosi felvilágosítást követően tájékoztatást adunk a további teendőkről. Intézményünkben lehetőség van a gyógyszeres terápiára.

 

Mi a hepatitis? Hogyan előzhetjük meg a fertőzést? Hogyan nem fertőz a hepatitis c vírus? Hogyan terjed a c-vírus? … és egyéb kérdéseire választ kap a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének  honlapján.