Bemutatkozik: Możejko László osztályvezető főorvos

Dr. Możejko László osztályvezető főorvos több szállal kötődik a vármegyéhez, azonban több évtized telt el, hogy visszatért, vagy ahogy ő mondta „hazatalált”. Anyai nagyszülei Tatán éltek, rokonai Tatabányán, sok nyarat töltött itt gyermekkorában.
„Pályafutásom egy veszélyes városban, Debrecenben kezdődött, ott ismerkedtem meg a feleségemmel – mondja nevetve a főorvos –, az egyetemi évek után Győrben kaptunk állást. Itt nagyon nagy gyakorlatra tehettem szert, az első évben mintegy háromszáz spontán szülést vezettem le (gyakorló orvosként császáros beavatkozást nem végezhettünk). Tizenhét év győri munkavégzés után a komáromi kórház szülészetén dolgoztam annak bezárásáig, majd egy rövid ideig Németország következett. A tatabányai kórházba Pápáról csábítottak át.”
Szívügyének tekinti, hogy fiatal rezidens kollégáival megszerettesse a szakma szépségeit: „Úgy gondolom, ha ők szakorvosként nálunk maradnak, és újabb jelöltek érkeznek, velük egy széles ellátási spektrummal rendelkező osztályt tudnánk működtetni.” Az osztályvezető prioritásként kezeli a szülők és az orvosok közötti bizalom kiépítését, szeretné elérni, hogy a várandóság alatt találkozzanak egymással, megismerhessék egymást. A főorvos szerint ezt a szülésfelkészítő programokba lehetne beilleszteni. „Mióta megszűnt az orvosválasztás lehetősége gyakorlatilag a leendő édesanyák egy ismertelen, számukra idegenre bízzák, nemcsak a saját, hanem gyerekük életét is, ezáltal életük legfontosabb pillanatait.”
Két hónapos ismerkedés után – Dr. Mozejko László 2024. január elseje óta a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály új osztályvezető főorvosa – további tervei között szerepel az is, hogy a családoknak minden ellátást megadjanak helyben, ne kelljen a kismamáknak más városokba utazni különböző vizsgálatokra.
(Fotó: Viszló Balázs)