Volt egyszer egy kiállítás. Kétezer-tizenhatban szerveztük a kiállítást dr. Hardi Richárd kongói munkásságát bemutató fotósorozatból, melyeket Hajdú D. András készített két hónapos ott tartózkodása alatt. A magyar szemész, aki gyakorló éveit és szemészeti szakvizsgáját nálunk, a Szent Borbála Kórházban végezte, misszionáriusként két Magyarországnyi területen huszonöt éve látja el szemorvosi feladatait a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A Nyolc Boldogság katolikus közösség irányítása alatt működő kabindai kórházban1995-ben kezdte el misszióját.

És most van egy film. „Felemelő és elgondolkodtató történetek a világ elfelejtett zugából, a sötétség mélyéről, ahová egy magyar szemorvos visz fényt. A kongói esőerdő szívében gyógyítja a szürkehályogtól megvakult betegeket immár 25 éve Dr. Hardi Richárd szemorvos. A tavaly forgatott 35 perces dokumentumfilm két hónapon át követi Hardi doktor nem mindennapi nehézségekkel teli hétköznapjait. Háromezer kilométer megtett út, számtalan megvizsgált beteg és több, mint száz műtét volt annak a hatvan napnak a mérlege, amíg a film forgott. A dokumentumfilm lélegzetelállítóan gyönyörű helyszíneken játszódik, a középpontjában a misszionárius doktor áll, aki életét a kongói betegek megsegítésére tette fel, egy olyan országban, ami a háborúiról és a mindent beszövő korrupciójáról ismert. A Kongói Demokratikus Köztársaság a világ egyik legszegényebb országa, ahol gyakorlatilag nem létezik szemészeti ellátás. Abban a megyében, ahol Hardi doktor dolgozik – Magyarország területének a kétszereséről van szó, nincsenek se szilárd burkolatú utak, se tömegközlekedés –, ő az egyetlen szakképzett szemorvos. A távolságok miatt a betegek jó része nem tud eljutni Richárd doktor rendelőjébe, így ő maga évente többször is, csillagtúraszerűen indul szemészeti missziókra, az őserdei régióba, a betegeihez. Richárd doktornak volt egy álma, nem kevesebb, mint hogy megteremtse és fenntarthatóvá tegye a szemészeti ellátást abban a régióban, ahol dolgozik. Ezért két éve nekikezdett egy európai színvonalú szemészeti centrum felépítésének, és bármilyen hihetetlennek hangzik, ez a kórház adományokból egy éven belül fel is fog épülni; emellett a helyi kongói fiatalok orvosegyetemi képzését is támogatja.” (szemtestvér.hu )

Azon szerencsések közé tartozom akik, július 30-án részt vehettek a nyilvános premier filmvetítésen, és itt találkozhattam Hardi Richárddal és az operatőrrel, Hajdú D. Andrással. A film megtekintése és a velük folytatott beszélgetés után csak remélhettem, hogy ez a film minél hamarabb szélesebb publikum számára is elérhetővé válik. Ezért nagy örömmel olvastam András közösségi oldalán a lehetőségről, amit most még nagyobb örömmel osztok tovább, üdvözlettel: Balogh Márta sajtóreferens.