A szakrendelő címe:

A rendelés pontos elhelyezkedése (térkép):
L épület, földszint, 24-es ajtó

A rendelés telefonos elérhetősége:
06 34 515 552

Igénybevétel módja:
Beutalóköteles ellátás. A szakrendelés háziorvosi, szakrendelő, bármely társosztály orvosa által beutalóval vehető igénybe. Sürgős szükség esetén beutaló nélkül is igénybe vehető.

Gyermekosztályunkon kezelt és kontroll vizsgálatra visszahívott betegek vizsgálata a zárójelentésen megjelölt időpontban. Gyermekgyógyász szakorvosaink naponkénti váltásban várják betegeinket.

Rendelési idő

Hétfő
8:00 - 10:00
Kedd
8:00 - 10:00
Szerda
8:00 - 10:00
Csütörtök
8:00 - 10:00
Péntek
8:00 - 12:00

Ügyeleti időben a Gyermekosztályon L épület 2. emelet.

Telefonszám: 06- 34- 515- 542


Általános tájékoztatás

Hogyan történik a betegfelvétel, hol van a regisztráció?

Rendelési időben a szakrendelésen, ügyeleti időben L épület földszint. Házi gyermekorvosi ügyelet L épület fsz. 2. 

Mivel foglalkozik a rendelés, milyen panaszokkal, tünetekkel, betegséggel lehet ide fordulni? Mire számítson a szülő a rendelésen?

A Szent Borbála Kórház Gyermekosztály orvosai törekednek arra, hogy segítő partnerei legyenek a szülőknek gyermekeik gyógyításában. Biztonságot kívánnak nyújtani bármikor, akár hétvégén, ünnepnapokon, vagy éjszaka közepén fellépő heveny betegség esetében is.
Újszülött kortól 18 éves korig fogadjuk betegeinket háziorvosi, szakrendelői, társosztálybeli kolléga kérésére vizsgáljuk betegeinket, és a vizsgálat eredménye alapján döntünk a beteg további sorsáról, hazaengedéséről vagy osztályos felvételéről.

Láz, hányás, hasmenés, hasi görcsök, nehézlégzés, szűnni nem akaró köhögés, kiütések a gyermek bőrén, számtalan, változatos tünettel keresnek meg bennünket.

Kiváló szakmai tudással, évtizedes kórházi gyakorlattal rendelkező csecsemő – és gyermekgyógyászaink 24 órában elérhetőek. Speciális gondozóinkban pedig előre egyeztetett időpontban, a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel, laboratóriumi háttérrel állunk a hozzánk fordulók rendelkezésre.
Társosztályainknak konzílium adása is itt történik.

Mit kell magával hoznia?

TAJ-kártya, személyes okmányok, korábbi orvosi leletek, beutaló, közgyógyellátási igazolvány (amennyiben van a betegnek)

Mikor lássa a gyermeket feltétlen orvos?

Az egyik leggyakoribb tünet, amellyel a szülők gyermekeikkel orvoshoz fordulnak a lázas állapot, ezért a lázról, a lázas állapottal kapcsolatos a teendőkről kívánjuk tájékoztatni és segítséget nyújtani a kedves szülőknek, a hozzánk fordulóknak.

Területi ellátási kötelezettség:

Az ÁNTSZ által közzétett listában megtekintheti a Szent Borbála Kórház területi ellátási kötelezettségét, szakma szerinti bontásban.
Itt érhető el és tekinthető meg a lista.

Mikor lássa a gyermeket feltétlen orvos?

Az egyik leggyakoribb tünet, amellyel a szülők gyermekeikkel orvoshoz fordulnak a lázas állapot, ezért a lázról, a lázas állapottal kapcsolatos a teendőkről kívánjuk tájékoztatni és segítséget nyújtani a kedves szülőknek, a hozzánk fordulóknak.

A láz önmagában nem sürgősségi állapot, kivétel az extrém magas lázértékek, a lázgörcs illetve 3 hónapos kor előtt jelentkező lázas állapotok. A láz önmagában nem azt jelenti, hogy a gyermek súlyosan beteg, ennek ellenére rendszeresen pánikot okoz a családban.

A láz gyermekkorban gyakran előforduló, emelkedett testhőmérséklettel járó állapot. A láz nem oka a betegségeknek, csupán kísérő tünete. A láz a szervezet betegséggel szembeni védekezésének részeként akár hasznos is lehet. Megjelenése mégis sokszor aggasztó lehet a szülők számára, ezért gyakran fordulnak ilyenkor az orvoshoz.

Szerencsére a lázas állapot az esetek túlnyomó többségében gyorsan és problémamentesen megoldódik, otthoni ápolás mellett is.

Előfordulhat azonban, hogy nem következik be a hamarosan várt javulás vagy esetleg állapotromlás észlelhető. Mindezek a ritka komplikációk komoly betegség vagy fertőzés jelei lehetnek, ezért ilyenkor feltétlenül indokolt az orvoshoz fordulás!

A lázas állapot emellett a szervezet számára fokozott folyadékveszteséggel is jár, amit nagyon fontos pótolni a kiszáradás elkerülése céljából! Rossz általános állapotban levő lázas gyermeknél még a kezelőorvoshoz fordulás előtt célszerű lehet a lázcsillapítás megkezdése. Fokozatosan romló általános állapot esetén késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni.

A láz és a beteg állapotának súlyossága

A magasabb testhőmérséklet odafigyelést igényel. Ugyanakkor a láz mértéke vagy tartóssága legtöbbször önmagában nem alkalmas egy gyermek állapota súlyosságának megítéléséhez. Különösen igaz ez egészen fiatal csecsemők esetében. 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő esetében láz ritkán jelentkezik.

Ha mégis fellép, azt nagyon komolyan kell venni, mert akár súlyos betegség kísérőjele is lehet. 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38 Co-os vagy ennél magasabb láza, illetve 3-6 hónapos csecsemő 39 Co –os vagy ennél magasabb láz általában kórházi kivizsgálást indokol!

Azonban ebben az életkori periódusban alkalmazott kötelező és ajánlott védőoltások nem kívánatos hatásaként is jelentkezhet esetleg magasabb láz, mely előfordulhat az oltást követő néhány napban anélkül, hogy a háttérben súlyos betegség állna.

Ennek elkülönítése a súlyos állapottól orvosi feladat, tehát ilyen esetekben is feltétlenül konzultálni kell orvossal.

Lázmérés

Csecsemők testhőmérsékletét legmegbízhatóbban a végbélben lehet mérni. Végbélben mérve a lázmérő által mutatott érték 0,5 Co-al magasabb, mint hónaljban mérve.

Hónaljban mért értékekVégbélben mért értékek:
36-37 C° normális testhőmérséklet36,5-37,5 C° normális testhőmérséklet
37-38 C° hőemelkedés37,5-38,5 C° hőemelkedés
38-39 C° mérsékelt láz38,5-39,5 C° mérsékelt láz
39-40,5 C° magas láz39,5-41 C° magas láz
40,5 C° felett igen magas láz41 C° felett igen magas láz

A lázas beteg vizsgálata

Az orvosi vizsgálat annak érdekében történik, hogy kiderítse a láz / egyéb tünet/betegség okát, hogy kizárja a súlyos betegségek/fertőzések lehetőségét. Ennek érdekében ambulanciánkon egyéb diagnosztikus vizsgálatokat is kezdeményezünk (vérvétel, vizeletvizsgálat, röntgen, UH, stb), és az eredmények alapján előfordulhat, hogy azonnal kórházi felvételt javasolunk.

A legtöbb esetben a lázas gyermekek otthon ápolhatók. Esetenként ilyenkor is szükség lehet azonban orvosi ellenőrzésre. Csupán a gyerekek egy kis hányada igényel lázas állapot esetén kórházi felvételt.