Az osztály helye:
L épület 3-4. emelet (térkép):

Mb. osztályvezető főorvos: Dr. Możejko László

Osztályvezető főnővér: Zsilinszki Márta

Telefon
Osztályiroda: 06 34 515 522
Védőnő: 06 34 515 594
Szülészet, nővérpult: 06 34 515 553
Szülészet Rooming-in: 06 34 515 554
Nőgyógyászat, nővérpult: 06 34 515 572

BÁBAKUCKÓ - „Másállapot” egy kicsit másképp.

BEKÖSZÖNŐ

...Amikor képes vagy arra, hogy segíts az embertársaidon, ez a " képesség" megszűnik pusztán képesség lenni, és felelősséggé válik...”
Adelle Davis

Kedves Látogató!

Köszöntöm a tatabányai Szent Borbála Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály oldalán.

A Szent Borbála Kórház Komárom-Esztergom vármegye vezető egészségügyi intézménye. Ennek okán szervezeti felépítése, az egyes osztályok ellátási szintje lehetővé teszi a hozzánk fordulók magas szintű ellátását.

Az osztályunkon dolgozó minden egyes ember, és ezt bizonyossággal állíthatom, örömmel és nagy elkötelezettséggel végzi hivatását. Ember- és családközpontú szemléletünk tükröződik a mindennapokban.

Hitvallásunk, hogy a szülészeten CSALÁD születik. Egyik fő feladatunk a leendő édesanyák és édesapák támogatása. A szülőszobáink egyszerre nyújtják az elvárható biztonságot az otthon melegével, amit nem csak az újonnan kialakított alternatív szülőszoba, hanem a szülésznők lelkesedése is táplál.

Egy-egy szülőszobai helyiségben egy szülő nő ellátása történik, ami megfelelő intimitást biztosít Önnek és kísérőjének a vajúdás és szülés során. Szívesen használjuk az alternatív szüléskísérő „eszközöket”. (például: bordásfal, vajúdó labda, kád, zuhanyzó, szülőszék, állítható szülést segítő ágy, franciaágy, stb. ). Ezek szobánként eltérőek lehetnek. Lehetőség van kapacitásunk függvényében kádban vajúdásra. A szüléseink döntő többségét gátvédelemben vezetjük. Szakmailag elkötelezettek vagyunk korábban történt császármetszés utáni hüvelyi szülés kísérésére, ha az édesanya hozzáállása és a vajúdás menete ezt megengedi. Nem mellesleg faros babák természetes világra jövetelét is maximálisan támogatjuk. Az újszülöttet a megszületés után - állapotának figyelembevételével – a lehető leghamarabb az anya hasára, mellkasára tesszük és közvetlen bőr-bőr kapcsolatban betakarják. Ajánlott már a lepényi szakban elősegíteni az egymásra hangolódást és a szoptatás megkezdését. Az édesapák személyes és aktív jelenlétére számítunk. Ha ez nem lehetséges, 1 fő választott kísérő jelenléte minden esetben megengedett.
CSALÁDBARÁT szülészetünk egyik alappillére, hogy szövődménymentes szülés után biztosítjuk a „háborítatlan ARANYÓRÁT”. Az aranyóra elnevezés azt a születést követő minimum egy órás időszakot jelenti, amikor az újszülöttek döntő többsége saját maga felkúszik az anya melléig és ott önállóan szopni kezd. Az újszülött a következő, nagyjából újabb egy órán keresztül - kisebb, nagyobb megszakításokkal - a mellre tapadva marad. A szakemberek támogatják ezt a folyamatot, segítik az anya és az újszülött zavartalan együttlétét már az első 2 órában és azt követően is. Ha mindketten jó általános állapotban vannak, orvosi vizsgálatok, mérések, öltöztetés - az Ön kérését is figyelembe véve – akkor történik, amikor ezt a kapcsolatot nem zavarják meg. Amennyiben az aranyórát valamilyen szakmai okból meg kell szakítani, vagy csak késleltetve lehet megkezdeni (pl. császármetszés esetén, amikor nincsenek meg az azonnali mellre helyezés feltételei), ezekben az esetekben is törekszünk arra, hogy az újszülött mielőbb az anya mellére kerülhessen, és ott szopni kezdjen (késleltetett aranyóra). Amennyiben császármetszésre kerül sor, az édesapa aktívan helyettesítheti az anyai bőrkontaktus hiányát a műtét ideje alatt (szőr-bőr kontaktus). Ezt követően a késleltetett aranyórára a megfigyelőben van módjuk és lehetőségük. A gyermekágyas osztály teljes egészében Rooming-in rendszerben működik. Szobáink egy, kettő és három ágyasak, külön-külön vizes blokkal rendelkeznek. Végül minden édesanya erre a részlegre kerül gyermekével. A további pár napos kórházi tartózkodás alatt laktációs szaktanácsadó segítségével indulhat el a sikeres szoptatás. Az egyágyas szobáink díjkötelesek, melyek iránti esetleges igényt a szülőszobára érkezéskor kell jelezni.

Hála a kórházvezetés erőfeszítéseinek, a nőgyógyászati műtéti repertoárunk is bővült. Beavatkozásaink legjavát laparoszkópos úton végezzük, ami minimális kellemetlenséggel és egy-két napos kórházi benntartózkodással jár. Laparoszkópos myoma- és méheltávolítást napi szinten végzünk. Csapatunk a sebészeti osztállyal karöltve felkészült a súlyos endometriosisos esetek ellátására is. Rendelkezünk modern hiszteroszkóppal és rezektoszkóppal is, amivel lehetőségünk van méh plasztikai műtétjének elvégzésére és méhüregi myomák eltávolítására is.

Fontosnak érezzük az oktatást és az ismeretterjesztést. Munkatársaink szakmai fejlődését támogatjuk, rendszeresek a továbbképzések. Jó kapcsolatot ápolunk a védőnői hálózattal. Rövid időn belül tervezzük a Covid miatt elhagyott Szülőszoba-látogatások és Szülésfelkészítők újraindítását.
Részt veszünk a szakorvos és a szakápoló képzésben. Számos fiatal kezdi nálunk a hivatását.

Örömmel mondhatom, hogy osztályunk dinamikusan fejlődik mindnyájunk örömére.

Tovább haladásunk érdekében szívesen vesszük észrevételeiket, javaslataikat, amit figyelembe vennénk a jövőbeli terveinknél!

Általános tájékoztató

Beutalás rendje

A beteg érkezhet beutalóval, mentővel és érkezhet olyan panaszokkal, ami indokolhatja sürgősségi felvételét közvetlenül az osztályon. Az osztályon a kezelés irányítója az osztályvezető utasítása alapján az osztályos orvos.

Mit hozzon, mit NE hozzon magával felvételkor?

Személyes okmányokat (taj kártya, személyigazolvány, lakcímkártya) beutaló, vizsgálati eredmények (labor, vércsoport, ……stb), tisztálkodási eszköz, evőeszköz, pohár, papucs, intimbetét, szénsavmentes ásványvíz. NE hozzon magával ékszert, bankkártyát, nagyobb összegű készpénzt.

Mit hozzon magával a várandós kismama, amikor szülni jön?

Iratok

- Érvényes (!) személyi igazolvány és lakcímkártya fénymásolat apának és anyának is (alá kell írni a lap alján).

- Házassági Anyakönyvi kivonat, vagy Apasági Igazolás, válás esetén a bírósági végzés, vagy annak a száma.

- Várandós Gondozási Kiskönyv, benne a labor és UH leletekkel.

- Ha feküdt várandóssága alatt kórházban, akkor a zárójelentés(ek).

- TAJ-kártya (Ennek hiányában TAJ szám) saját.

- Toll a hivatalos iratok kitöltéséhez

Az édesanya részére

- „nagymama” bugyi (nem tanga!), legalább 3-4 db (lehet egyszer használatos)

- 1 csomag TENA betét vagy más márkájú 4 cseppes incontinens betét (a szülést követő erős vérzés felfogására), utána a leghosszabb éjszakai egészségügyibetét is jó

- elől gombolós hálóing, vagy pizsama (esetleg póló) több váltás legyen

- köntös

- textil pelenka 2-3 db (az anyának szoptatáshoz, Rooming-in-be a babának is)

- köntös

- 2db papucs (az egyik a zuhanyozáshoz a közös fürdőben)

- evőeszköz, pohár, szalvéta

- tisztálkodási szerek (WC papír is)

- 2 db törülköző

- kényelmes melltartó+betét (2db)

- szoptatós tea (bármelyik fajta jó) és inni való (szénsav- és koffeinmentes, nem puffasztó)

- mellszívó, akinek szükséges (lapos, vagy befelé forduló mellbimbó esetén) bimbóvédő

- császármetszés esetén, amiből az anyuka fekve tud inni (üres üdítős flakon, aminek sport kupakja van).

- szénsavmentes ásványvíz

- 2 db 14-es fásli.

Az újszülött részére

A hagyományos oldalon nem kell hozni semmit az újszülöttnek.

Amennyiben, ha Rooming-in-be szeretnének lenni:

- Nadrágpelenkát, a szükséges mennyiséget (napi 4 db-ot biztosít a kórház), ha ez kevés, mindenki saját magának pótolja

- textilpelenka (2-3 db)

- babaruhát: kisinget és angolpólyát ad a kórház, lehet sajátot is használni

- sapka (ha a folyosóra viszik ki az újszülöttet)

- lázmérő

Nyomtatható lista

Hotelszolgáltatás, elhelyezés

A 3. emeleten – a terhespatológiai és gyermekágyi részlegen – kerülnek elhelyezésre a veszélyeztetett terhesek, valamint a gyermekágyasok. Ezen a szinten található még a császáros műtő és a Csecsemő-és gyermek Osztályhoz tartozó Újszülött Részleg is.

A kismama választhat a hagyományos gyermekágy és a rooming-in-es (baba-mama szobás) elhelyezés között. A rooming-in részlegen az anyuka a szülést követően végig gyermekével lehet. A hagyományos részlegen az anyák három óránként kapják meg az újszülötteket szoptatáshoz.

A háromágyas szobákhoz külön WC és fürdőszoba tartozik. Rendelkezünk két egyágyas kórteremmel is, melyek térítés ellenében vehetők igénybe (5.000 Ft / nap).

A 4. emeleten található a Nőgyógyászati részleg és a nőgyógyászati műtőblokk.

Betegeink kétféle ételből választhatnak ebédet. A személyes dolgok elhelyezése a beépített szekrényben.

Látogatók, látogatási rend

Szülészeti Osztály:
- mInden nap 16.00 – 17.00

Nőgyógyászati Osztály:
- munkanap 16.00 – 17.00
- munkaszüneti nap 16.00 – 18.00

Hivatalos látogatási időn túl az osztályon tartózkodni az osztályvezető vagy az ügyeletvezető írásos engedélyével lehet, figyelembe véve a beteg állapotát.

Osztályunkon higiénés és diszkréciós okok miatt a kórtermi látogatás nem engedélyezett,a fent járó kismamák a látogatótérben fogadhatják ismerőseiket. betegeink a látogatótérben fogadhatják hozzátartozóikat. Kórtermi látogatás csak osztályvezető főorvosi engedéllyel történhet szigorúan fekvő betegek részére.

6 éven aluli gyermekek a beteget ne látogassák!

2024.05.27

Szülésfelkészítő – osztálybemutató

Szeretettel várjuk a várandós anyukákat és leendőbeli apukákat egy  „ismerkedős” Szülészeti- és Nőgyógyászati osztálybemutatásra Időpont: 2024. június 18. (kedd) 13 óra  Helyszín: Szent Borbála Kórház Skill […]
2024.05.16

Állásajánlat szülésznő

A Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház főigazgatója felvételt hirdet Szülészet-Nőgyógyászati Osztályára szülésznői munkakörbe   Amit elvárunk:            – diplomás szülésznő, vagy minimum akkreditált OKJ szülésznői végzettség – […]
2024.05.15

Szülésfelkészítő – osztálybemutató

Szeretettel várjuk a várandós anyukákat és leendőbeli apukákat egy  „ismerkedős” Szülészeti- és Nőgyógyászati osztálybemutatásra Időpont: 2024. július 23. (kedd) 13 óra  Helyszín: Szent Borbála Kórház Skill […]