Az osztály helye: L épület 4. emelet TÉRKÉP

Osztályvezető főorvos: Dr. Futó Gábor
Osztályvezető főnővér: Lénárdt Gabriella

Az osztály telefonos elérhetősége:

06 34 515 488 / 367


Mivel foglalkozik az osztály:

A szemműtétek jelentős része egynapos sebészeti ellátás keretében történik, amely azt jelenti, hogy a szövődménymentes esetben a beteg a beavatkozás után hazamehet, nem kell az éjszakát a kórházban töltenie. Az egynapos beavatkozás tervezett időpontját a beteg és az orvos közösen határozza meg.

Orvosaink (link) magas szinten felkészültek mind a szürkehályog sebészet, mind a szemészet egyéb területeinek (cukorbetegség szövődményei, zöldhályog) műtéti ellátására. 16 ágyas osztályunkon évente megközelítőleg 2500 akut felvételt igénylő és előjegyzett beteg ellátása folyik. Fő profilunk a szürkehályog sebészet, előjegyzett fekvőbetegeink nagy részét a szürkehályog-kivonáson és műlencse beültetésen átesettek teszik ki. Korszerű módon, kicsi, önzáródó seben keresztül, ultrahang segítségével végezzük a műtétet, hajlékony műlencse beültetésével. A hagyományos műtéti eljáráson kívül, modern laser készülékeinkkel fájdalommentes szemészeti műtétek elvégzésére van lehetőségünk: zöldhályog, cukorbetegek szemfenéki ellátása, ideghártya elfajulások esetén. Nemcsak műlencse beültetésnél alkalmazunk 23 G vitrectomiát, hanem az ideghártya leválásnál és a különböző üvegtesti homályok, főleg vérzések műtéti megoldásánál is. A 23G-s viktrektómmal felszerelt új készülékkel végzett műtétek után gyorsabb a rehabilitáció, csökken a gyulladás veszélye, a betegnek kisebb a postoperatív fájdalma.
Mindezek mellett a következő kezelések, műtétek elérhetők szemészetünkön:

Legfontosabb, legjellemzőbb beavatkozások felsorolása

-érújdonképződést gátló gyógyszer adása az üvegtesti térbe nedves típusú szemfenéki meszesedésben, ideghártya-vizenyő esetén
-zöldhályog gyógyszeres és sebészi kezelése (lézerrel és hagyományos műtéti úton)
-cukorbetegek lézeres szemfenéki kezelése, üvegtesti műtétek
-ideghártya-elfajulások lézeres- és műtéti megoldása
-plasztikai műtétek
-ideghártya-, látóideg keringésjavító és gyulladáscsökkentő kezelése
-szemgyulladások helyi és általános kezelése
-szemsérültek sürgősségi gyógyszeres és műtéti ellátása

Betegeink 80%-át egynapos sebészet keretében kezeljük. A betegek a szemműtét után otthonukban alhatnak. 

A 18 év alatti lakosok vizsgálata gyermekszemészeti ellátása – szemüveg-rendelés, kancsalsági vizsgálat – a gyermekszakrendelőben történik. Szakrendelőnkben videorefraktometer használatával történik a csecsemők, kisgyermekek és a fogyatékkal élők szemészeti vizsgálata. A készülék pupillatágítás nélkül nyújt tájékoztatást a vizsgált személy fénytörési állapotáról, sok esetben elkerülhető a szülők és gyermekek számára egyaránt terhes, atropinos szemcseppel végzett, otthoni pupillatágítás. Így a kis betegek könnyek nélkül, pozitív élményekkel távozhatnak a vizsgálat végén. Havonta mintegy 216 gyermek fordul meg a szakrendelésen.

A felnőtt szemészeti szakrendelőinkben évente 15-16000 betegvizsgálatot végzünk. A műlencse-beültetésen átesett, illetve zöldhályog miatt gondozott betegek vizsgálata az orvos által meghatározott rendszerességgel történik. A cukorbetegek rendszeres szemészeti szűrését, ellenőrzését és kezelését diabetológiai szakrendelésünkön látjuk el.