Az osztály helye:
H épület, 4. emelet 1. szárny, 3. szárny TÉRKÉP

Az osztály telefonos elérhetőségei:

Osztályiroda: 06 34 515 488 / 407

Sebészeti ambulancia: 06 34 515 488 / 120 -es mellék

Az osztályon fekvő betegekről való érdeklődéssel kapcsolatban:

Nővérpult 1. szárny: 06 515 488 / 384
Nővérpult 3. szárny: 06 34 515 488 / 377

Általános tájékoztató

Beutalás rendje

Osztályunkra közvetlenül csak sebész szakorvos utalhat beteget. Akut felvétel kizárólag az SBO-n keresztül történhet. Sebészeti műtéti előjegyzésre ill. műtéti várólistára helyezésre - beutaló és időpontegyeztetés nélkül is - minden hétköznap a Sebészeti Szakrendelőben lehet jelentkezni a betegnek személyesen, az esetleges korábbi vizsgálati eredményeivel együtt.

Osztályunkra felvett, műtéti beavatkozáson átesett beteg kezelőorvosa az operáló orvos, egyéb esetben az osztályos orvos. A szakmai felelős a sebészeti osztályon az osztályvezető főorvos. Mind háziorvos, mind beteg és hozzátartozó kérdésével az operáló orvoshoz ill. az osztályvezető főorvoshoz fordulhat.

Mit hozzon, mit NE hozzon magával felvételkor?

Az osztályunkra bekerülő betegek minden esetben hozzák magukkal személyes irataikat, korábbi leleteiket, zárójelentéseiket, rendszeresen szedett gyógyszereiket vagy listájukat, esetleges gyógyszerallergia listát, rutin gyógyászati segédeszközöket, melyek a kórházi bentfekvés alatt szükségesek lehetnek, cukorbeteg esetén a használt inzulinjukat, valamint a benntartózkodás ideje alatt számukra szükséges személyes holmijukat: tisztálkodási eszközök, pohár, evőeszköz, kényelmes ruházat, pizsama-hálóing, papucs.

Ne hozzon magával, fölösleges nagy mennyiségű élelmiszert, alkoholtartalmú italokat, nagyobb pénzösszeget, értéktárgyakat, ékszert. Értékek elhelyezésére a nővérpultokon széf áll rendelkezésre, ilyen irányú kéréssel betegeink az osztályos nővérhez fordulhatnak. A kórtermekben a szekrényajtók zárhatóak.

Műtét / kezelés előtti és utáni teendők?

Műtéti előjegyzésekor beutalókat kap az elvégzendő vizsgálatokra, melyek eredményeivel az altatóorvosi vizsgálaton kell megjelenni. Az altatóorvosi vizsgálatot követően Ambulanciánkon jelentkezzen, ahol az osztályos felvétel pontos időpontja és körülményei egyeztetésre kerülnek.

Amennyiben kezelőorvosa javasolja, étrendi és életmódi tanácsok szigorú betartása, táplálék kiegészítők fogyasztása, szigorú alkoholtilalom és dohányzás kerülése szükséges lehet.

Műtétet követően tájékoztatást kap az étkezésekről, diéta szükségességéről, mobilizálásról, gyógyszeres terápiáról, fájdalomcsillapításról. Bentfekvése alatt a szakdolgozók segítségére lesznek, a felmerülő kérdésekre választ kap. Amennyiben stoma (hasfali vendégnyílás) képzésére lesz szükség a műtét kapcsán, ennek kezeléséről betegeinket már műtét előtt, ill. a közvetlen műtét utáni szakban részletes oktatásban, képzésben részesítjük. Otthonába távozáskor az utasításokat a zárójelentés tartalmazni fogja.

Hotelszolgáltatás

A fekvőbetegek elhelyezéséről betegfelvételkor az osztály Ambulanciáján történik döntés szakmai szempontok alapján. A felvételre érkező betegek kórtermi elhelyezéséről érkezéskor az ambuláns nővér ad tájékoztatást.

Elhelyezés az A részlegen 1,2,3,4 ágyas szobákban külön fürdővel. Ebben a szárnyban minden szobához tartozik hűtőszekrény.

Elhelyezés a C részlegen 2, 5 ágyas szobák vannak külön fürdővel és mellékhelyiséggel. Minden kórteremben külön szappanos adagolóval kézmosási lehetőséget biztosítunk a betegek, hozzátartozók és a szakszemélyzet számára.

Az étkezések biztosítása az érkezési nap ebédjétől a távozási nap reggelijéig terjed. Ettől eltérő, vagy egyedi igényeket térítés ellenében biztosítunk. A kórházban hideg vacsorát biztosítunk, melyet az ápolók osztanak ki. Az orvosi előírásoknak megfelelő diétás étkezést biztosítunk az ápolás részeként. Az étkezéssel kapcsolatos kéréseit az ápolónak jelezze, ő gondoskodik arról, hogy a dietetikus felkeresse Önt.

Minden osztályon mikrohullámú ételmelegítő és hűtőszekrény áll rendelkezésre.

A hűtőszekrényben elhelyezett ételek csomagolására, kérjük betegeinket, írják fel nevüket!

Az intézeti TV készülékek 21 óráig a részlegek társalgóiban használhatók. A beteg saját televízió készülékét is behozhatja magával, de csak a vizitek és a kezelések idején kívül, valamint betegtársainak belegyezésével működtetheti. WIFI van az épületben.

A betegek hazaszállítását a távozás előtti nap tudjuk megrendelni. Az elszállítás pontos időpontját a betegszállító munkacsoport munkarendje határozza meg, osztályunknak a betegszállítási rendre és időzítésre befolyása nincsen.

Az osztály időbeosztását, napirendjét a HÁZIREND tartalmazza, kérjük, olvassa el figyelmesen!

Látogatók, látogatási rend

Minden nap 16-17 óra között

Beteglátogatás járó betegnél kórtermen kívül, ágyhoz kötött betegnél a kórteremben lehetséges, legfeljebb 2 fő látogató egyidejű részvételével. Ennél több látogató esetén kérjük, csak a beteggel történt egyeztetési rendben keressék fel a kórházat.

6 éven aluli gyermekek a beteget ne látogassák!

A súlyos állapotban lévő beteg esetén látogatási időn kívül az osztályvezető főorvos vagy az ügyeletvezető engedélyével lehetséges a látogatás. A beteg ágyára látogató nem ülhet!

Betegtájékoztatók, beleegyező nyilatkozatok

Betegtájékoztatók és belegyező nyilatkozatok

Általános betegfelvételi nyilatkozat

Beleegyező nyilatkozat egynapos sebészeti ellátáshoz

Hozzájárulás szövet- és vérminták elkülönítésére, és tárolására az Archivált szövetminta gyűjteményben

Tájékoztató és műtéti beleegyező nyilatkozat heveny hasi katasztrófában

Tájékoztató és műtéti beleegyező nyilatkozat sebészeti beavatkozásokhoz, műtétekhez

Tájékoztató és műtéti beleegyező nyilatkozat körülírt verőértágulattal (aneurysma) járó megbetegedésben szenvedő betegek számára

Tájékoztató és műtéti beleegyező nyilatkozat a nyaki főütőér szűkülete esetén

Tájékoztató és műtéti beleegyező nyilatkozat végtagon kialakult artériás embólia, illetve artériás és vénás trombózis esetén

és műtéti belegyező nyilatkozat emlő megbetegedéseiben

Tájékoztató és műtéti beleegyező nyilatkozat az epehólyag és az epeutak megbetegedéseiben

és műtéti beleegyező nyilatkozat az alsó végtagon kialakult krónikus verőérelzáródás esetén

Tájékoztató és műtéti beleegyező nyilatkozat a gyomor és a nyombél megbetegedéseiben

Tájékoztató és műtéti beleegyező nyilatkozat a hasnyálmirigy megbetegedéseiben

Tájékoztató és műtéti beleegyező nyilatkozat a máj megbetegedéseiben

Tájékoztató és műtéti beleegyező nyilatkozat mellkasi műtétekhez

Tájékoztató és műtéti beleegyező nyilatkozat a pajzsmirigy megbetegedéseiben

Tájékoztató és műtéti beleegyező nyilatkozat sérvműtétekhez

Tájékoztató és műtéti beleegyező nyilatkozat a vastagbél és a végbél megbetegedéseiben

Mivel foglalkozik az osztály

Fekvőbeteg-ellátást a SebészetiOsztálykétrészlegén, összesen 62 aktív ágyon végzünk. Az“A”részlegen a hasisebészeti, emlősebészeti és endokrinsebészeti betegek ellátása folyik, míg a “C”részlegen a szeptikus sebészeti, angiológiai és amputációt igénylő betegek ellátása zajlik. Évente kb. 2300 fekvőbeteget látunk el, az eves átlagos műtétszám mintegy 2200. A területi ellátási kötelezettségnek megfelelően a hét mindennapján 24 órában biztosítunk akut sebészeti ügyeleti ellátást (24/7), mely 2015-től, a Sürgősségi Osztályműködésének elindítása óta szoros betegfelvételi és konzultációs együttműködésen alapul a két osztály között.

Tervezett (elektív) sebészeti ellátást a következő szakterületeken végzünk:
– Általános sebészet: sérv, jóindulatú tumorok, alsóvégtagi felületes visszértágulat, bőrelváltozások sebészete.
– Gasztrointesztinális sebészet: epehólyag és epeúti sebészet, gyomorsebészet (elsősorban daganatok miatt), vékonybélsebészet, colorectalis sebészet. A gastrointestinalis sebészeti spektrumot (nyelőcső-, máj- és hasnyálmirigy műtéteket kivéve) vegyesen nyílt (hagyományos) és laparoscopos technikával is végezzük.

Osztályunkon az elsődlegesen választott műtéti technika jelenleg minden műtét típus esetén már a laparoscopia, vastagbélsebészet tekintetében ennek aránya – a sürgős eseteket is beszámítva – meghaladja a 70%-ot.

– Proctologiai sebészet (aranyér, végbélsipoly, stb)

– Végtagi ischaemiás elváltozások miatt amputáció.

Angiológiai ellátást jelenleg a III. sz. Belgyógyászati Osztály nyújt.

Megyei betegek érsebészeti ellátását a területi ellátási kötelezettség alapján a Semmelweis Egyetem Ér és Szívsebészeti klinikája, a Szent Imre Kórház Érsebészeti Osztálya, és a Székesfehérvári Kórház Érsebészeti Osztálya végzi. A betegutak szervezésében és az érsebészeti járóbeteg-ellátásban Érsebészeti Szakrendelésünk aktívan részt vesz.”

– „Diabeteses láb” sebészete

– Emlősebészet

– Endokrin sebészet: jóindulatú pajzsmirigy betegségek műtéti ellátása

Akut sebészeti ellátást a fenti területeken túl a következő területeken végzünk:
– 6 év feletti gyermekek nem komplikált vakbélműtéte,
– hasi traumatológiai műtétek,

Mind akut, mind elektív (tervezett) ambuláns és intraoperatív (műtét alatti) sebészeti konzultációt az összes kórházi fekvőbeteg-ellátó osztály és műtéti társszakma számára szintén a hét minden napján napi 24 órában biztosítunk (elsősorban a nőgyógyászat, az urológia és a baleseti sebészet területén).

Tevékenységünk

Kilenc szakorvos és négy rezidens, valamint négy külsős szakember biztosítja a betegellátást. Közöttük többen rendelkeznek 2 szakvizsgával is (érsebészet, gasztroenterológia, urológia) egy szakorvosunk jelenleg plasztikai sebészet szakképzésben vesz részt. Orvosaink az általános sebészet gyakorlása mellett szuper-specialistái egy-egy kisebb sebészeti szakterületnek. Ismerje meg munkatársainkat!

Profilunk kiterjed a hasi sebészet széles körére, súlyponti területként a daganatsebészet, ezen belül az emlő- és colorectalis daganat sebészet emelhető ki. Az emlő- és colorectalis sebészet vonatkozásában kórházunk megyei onkológiai centrum. Az emlődiagnosztikai szakterülettel, onkológiával és az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Osztályával szoros szakmai együttműködésben dolgozunk. Az emlősebészetben – amennyiben lehetséges – az “emlőmegtartó” műtéti eljárást választjuk, kiegészítve a korszerű nyirokcsomó diagnosztikai eszköztárral (sentinel nyirokcsomó kutatás-és diagnosztika). A daganatos betegek műtéti ellátása a kórházi oncoteam (onkológiai munkacsoport) döntése alapján történik. Ennek a munkacsoportnak tagjai az osztály daganatsebészettel foglalkozó orvosai.

Munkacsoportunk a gasztrointesztinális sebészeten belül a laparoscopos műtéti eljárás specialistájának tekinthető. A gyomorsebészetben, epehólyag- ésepeútisebészetben, valamint a vékony-, vastag- és végbélsebészetben műtéteink túlnyomó többségét az úgynevezett “minimálisaninvazív” eljárások valamelyikével végezzük. Az osztály orvosai számos hazai és külföldi tanulmányúton sajátították el a haladó laparoscopia speciális és modern műtét fajtáit. Az eljárás speciális jártasságot igényel, mára azonban az osztály rutintevékenységének számít.

A nagykockázatú műtétes betegeink számára 2017-től rutineljárásként komplex, több szakma összefogását igénylő perioperatív-betegellátási-rendszert, az úgynevezett ERAS-t (Enhanced Recovery After Surgery) vezettük be osztályunkon. Az ERAS rendszere képes betegeink műtéti kockázatának csökkentésére, a korai szövődmények egyrészének megelőzésére, ezáltal a kórházban töltött posztoperatív napok számának csökkentésére.

A szeptikussebészeti betegek korszerű sebkezelési módszerekkel  történő ellátására nagy hangsúlyt helyezünk. Terápiás repertoárunkban nagyszerepet kap a negatív nyomású  sebkezelés technikája.

Osztályunk a négy hazai orvostudományi egyetem orvostanhallgatói számára, valamint a Semmelweis Egyetem sebészeti szakképzésében résztvevő rezidensek és szakorvosjelöltek számára akkreditált képzőhely. 

A hozzánk belépő rezidenseknek nagyfokú önállóságot – természetesen az ehhez szükséges szakmai felügyeletet – és nagyszámú műtéti asszisztenciát- valamint műtétszámot ígérhetünk. Rezidenseinket kezdettől fogva a haladó laparoscopia és a minimál invazivitás szellemében oktatjuk

2018.11.07

Megújult környezetben gyógyulnak a betegek

Megújult környezetben gyógyulnak a betegek a Krónikus Belgyógyászati-, Urológiai-, Sebészeti,- Gasztroenterológiai-, Ortopédiai és Traumatológiai Osztályokon. Sajtótájékoztatón mutattuk be azt a korszerűsítést, melynek köszönhetően az érintett öt […]