Az osztály elhelyezkedése:
H épület, 2. emelet 1. szárny TÉRKÉP

Osztályvezető főorvos: Dr. Dombi J. Péter
Osztályvezető főnővér: Kenesei Judit

Az osztály telefonos elérhetőségei:

Nővérpult: +36 34 515 488 / 630
Osztályiroda: +36 34 515 488 / 839

Általános tájékoztató

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre

Beutalót adhat: háziorvos, szakrendelés orvosa, sürgős esetben SBO. Előzetes helybiztosítás szükséges. Osztályunkra történő felvételre előzetes időpont egyeztetést és előjegyzést követően háziorvosi beutalóval, szakambulanciánk által vizsgált és további kórházi kezelés és vizsgálat szükségessége esetén, valamint a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály és/vagy Ambulancia által küldött betegek számára van lehetőség. A felvétel egyeztetése az osztályvezető főorvossal, szükség esetén az osztályos orvossal történik.

Mit hozzon, mit NE hozzon magával felvételkor?

Feltétlenül szükséges: beutaló, korábbi egészségügyi dokumentáció (zárójelentések, leletek). Saját gyógyszerek amiket szed, vagy a gyógyszerek listája pontos adagolással. Személyes adatokat igazoló dokumentáció (TAJ kártya, lakcímkártya, személyazonosító kártya) Hozzátartozó neve, elérhetősége. Tisztálkodáshoz és étkezéshez szükséges eszközök.

NE hozzon magával értékeket: nagyobb pénzösszeget, ékszereket. Amennyiben pénzt, értéktárgyat hozott magával, szíveskedjék azt jelezni. A betegek saját személyes vagyontárgyainak biztonságáért nem tudunk felelősséget vállalni! Kérjük, ezt szíveskedjék nyilatkozat ellenében átadni az Önt felvevő nővérnek vagy főnővérnek.

Felvilágosítás

A kezeléstől függően egyedileg tájékoztatjuk a betegeket és szükség esetén a beteg által megnevezett hozzátartozókat, hétfőtől - péntekig 12 és 14 óra között

A betegről részletes felvilágosítást (diagnózis, kezelés) csak a beteg által megnevezett hozzátartozónak tudunk adni SZEMÉLYESEN! Telefonon, online felületen erre nincs módunk. Az ápoló személyzet felvilágosítást csak az ápolási tevékenységről ad. A beteg állapotáról, a várható kezelésekről, a betegség kimeneteléről minden esetben a kezelőorvosával konzultáljon! A beteg állapotában kialakult hirtelen változás, más osztályra való áthelyezés esetén a hozzátartozót értesítjük.

Hotelszolgáltatás

Légkondicionált 2 vagy 3 ágyas szobák, minden kórteremhez fürdőszoba tartozik, valamint mozgáskorlátozottak részére kialakított szoba. TV az étkezőben, WIFI elérhetőség, a szobákban kábelcsatorna dugaljak vannak.

Napi ötszöri étkezés, kétféle menü: könnyű vegyes vagy normál, illetve diétás étkezés. Rendkívül fontos, hogy az orvos által előírt diétát, étkezést a beteg betartsa. A kórház dietetikusa Dietetikai és Gyógyélelmezési Főosztály tanáccsal segíti abban, hogy megismerje és elfogadja a diéta hasznosságát.

Szobáinkban minden ágyhoz 2 db szekrény, 1 db éjjeliszekrény és 1 hűtőszekrény áll a betegek rendelkezésére.

Az osztály időbeosztását, napirendjét a HÁZIREND tartalmazza, kérjük, olvassa el figyelmesen!

Látogatók, látogatási rend

Hétköznap 16.00 – 18.00 óráig,
Munkaszüneti napon: 10.00 – 12.00 óráig 15.00 – 18.00-ig

Kérjük, 14 éven aluli gyermekek, várandós anyák, és lázas vagy fertőzésben szenvedő hozzátartozók ne jöjjenek látogatóba!

Látogatáshoz elsősorban a közösségi helyiségeket vegyék igénybe. A kórteremben egy betegnél egyszerre csak 2 hozzátartozó tartózkodhat.

Betegszállítás

Betegeink szakrendelésekre, illetve intézményen belüli más osztályra történő áthelyezés során vehetik igénybe a belső szállítást. Betegeink hazaszállításakor, illetve más gyógyintézetbe történő áthelyezés során kerülnek kapcsolatba a külső betegszállítással. A tervezett szállítás előtti napon 15 óráig tudjuk igényelni.

Mivel foglalkozik az osztály:

Az osztályon a vérképzőszervek jó- és rosszindulatú betegségeivel foglalkozunk. Legfontosabb, legjellemzőbb beavatkozások: csontvelővizsgálatok, immun-kemoterápia, vérátömlesztés.

Az osztály munkáját A Jövőért Hematológiai Alapítvány segíti.

Ambulanciánk segíti az anémiás betegek kivizsgálásának folyamatát. A limfomás megbetegedések (nyirokcsomó daganatok), valamint a limfoid ill. myleoid leukémiás akut és krónikus, időskori és fiatalkori betegeink kezelésében, hasonlóan a szolid tumorokhoz kuratív, azaz gyógyító jellegű, ill. palliatív az életminőséget  javító terápiát nyújtunk.

Komplex immunpanel vizsgálatra, komplex trombotikus vérzékenységet igazoló vizsgálatra, komplex trombocyta funkciós vizsgálatra (aggregométer, PFA) van lehetőség.

Az ambulancia régiós feladatok ellátására is alkalmas.

A megyei Vérellátó Szolgálattal végezzük a haemophilias – vérzékeny betegek gondozását. A szakmai munkát onko-team segíti, melybe telemedicina keretében az Országos Onkológiai Intézet szakembere is részt vesz.

A Patológián komplex immunhisztokémiai vizsgálatokra is mód nyílik, melyek segítik a helyes terápiás protokoll alkalmazását.

A hematológiai profil határterületi kérdéseiben szorosan együttműködünk az onkológiával, valamint a Központi Gyógyszertár un. citológiai laboratóriumával.

A kezelések zárt rendszerű szerelékekben kerülnek alkalmazásra a betegeknél. Stabil állandó vénabiztosításra PORT – ACATH, Centrális Vaena Catheter beültetéseket végzünk a társosztályok együttműködésével – Sebészeti Osztály, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály.

Az akut leukémia ellátása komoly szakmai kihívás, ennek terén intézetünk nagy szakmai előrelépést tett. 2015-ben a hematológia új helyre való költözésével megnyílt a lehetőség a betegek izolálására. A kezelések következtében fellépő csontvelői elégtelenség időszakában a betegek izolálása alapvető mindaddig, amíg a védtelen szervezetben az őssejt „fel nem éled”.

Az osztályon több malignus haematológiai kórképben folyik klinikai gyógyszerkutatás STUDI-koordinátor bevonásával. Jelenleg Chronikus Lymphoid Leukaemia, Follicularis Leukaemia-ban szenvedő betegeknél zajlanak vizsgálatok.

Szorosan együttműködünk a veszprémi Akadémiai Bizottság Haematologiai munkacsoportjával. A munkacsoport elnöki feladatát jelenleg Dr. Dombi J. Péter osztályvezető főorvos látja el.

Az osztály elindítója ill. jelenleg is tevékeny működtetője az un. magyarországi myeloproliferatív online regiszternek. A regiszter egyes haematologiai kórképek rendszerezett adatbázisát biztosítja.

2024.06.25

Állás – Haematológiai Osztály

A Komárom-Esztergom Váremegyei Szent Borbála Kórház Haematológiai Osztályára azonnali kezdéssel ápolót  keres Csak egészségügyi képesítéssel rendelkezők jelentkezését várjuk! Előny: min. 1-2 éves fekvőbeteg osztályon szerzett szakmai […]
2023.10.02

MTA-VEAB Hematológiai és Transzfúziológiai Szakbizottsági ülése

A Szent Borbála Kórház szervezésében került megrendezésre a Magyar Tudományos Akadémia – Veszprémi Akadémiai Bizottság Hematológiai és Transzfúziológiai Szakbizottsági ülése. Elsőként a rendezvény levezető elnöke, Dr. […]
2023.06.14

Szakmai elismerésben részesült intézményünk osztályvezető főorvosa

Klinikai hematológiai munkásságának elismeréseként Kelemen Endre emlékplakettet kapott Dr. Dombi J. Péter kórházunk hematológusa. A díjat Esztergomban, a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság XXIX. kongresszusán vette […]
2022.09.29

2022. szeptember 1-3. – XXIII. Lymphoma Konferencia

2022. szeptember 1-3. – XXIII. Lymphoma Konferencia Intézetünknek megtiszteltetés és a szakmai munkánk elismerése, hogy a Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság XXIII. Lymphoma konferencia házigazdái lehettünk […]