Osztálynapló

Az osztály helye:
H épület, 4. emelet 1. szárny, 3. szárny(térkép):

Az osztály telefonos elérhetőségei:

Osztályiroda: 06 34 515 488 / 407

Sebészeti ambulancia: 06 34 515 488 / 207 -es mellék

Az osztályon fekvő betegekről való érdeklődéssel kapcsolatban:

Nővérpult 1. szárny: 06 515 488 / 384
Nővérpult 3. szárny: 06 34 515 488 / 377

Osztály vezető főorvos: Dr. Bánky Balázs PhD.
Osztály vezető helyettes: Dr. Lakatos Miklós
Osztály vezető főnővér: Láng Éva


Gyakran ismételt kérdések

Mivel foglalkozik az osztály:

Fekvőbeteg-ellátást a Sebészeti Osztály két, tisztán profiljában el nem különülő részlegén, összesen 62 aktív ágyon végzünk. Évente kb. 2300 fekvőbeteget látunk el, az éves átlagos műtétszám mintegy 2200. A területi ellátási kötelezettségnek megfelelően a hét minden napján 24 órában biztosítunk akut sebészeti ügyeleti ellátást (24/7), mely 2015-től, a Sürgősségi Osztály működésének elindítása óta szoros betegfelvételi és konzultációs együttműködésen alapul a két osztály között.

Tervezett (elektív sebészeti ellátást a következő szakterületeken végzünk:
– Általános sebészet: sérv, jóindulatú tumorok, bőrelváltozások sebészete
– Gasztrointesztinális sebészet: epehólyag és epeúti sebészet, gyomorsebészet (elsősorban daganatok miatt), vékonybélsebészet, colorectalis sebészet. A teljes gastrointestinalis sebészeti spektrumot vegyesen nyílt (hagyományos) és laparoscopos technikával is végezzük.
– Proctologiai sebészet

– Végtagi ischaemiás elváltozások miatt amputáció.

Angiológiai ellátást jelenleg a III. sz. Belgyógyászati Osztály nyújt, angiographiát és angioplasztikát a Radiológiai Osztály végez.

Megyei betegek érsebészeti ellátását a területi ellátási kötelezettség alapján a Semmelweis Egyetem Ér és Szívsebészeti klinikája végzi.) “Diabeteses láb” sebészete.

– Emlősebészet.

– Endokrin sebészet: jóindulatú pajzsmirigy betegségek műtéti ellátása.

Akut sebészeti ellátást a fenti területeken túl a következő területeken végzünk:
– 6 év feletti gyermekek nem komplikált vakbélműtéte, – hasi és mellkasi traumatológiai műtétek,
– nem komplikált légmell (pneumothorax )

Mind akut, mind elektív (tervezett) ambuláns és intraoperatív (műtét alatti) sebészeti konzultációt az összes kórházi fekvőbeteg-ellátó osztály és műtéti társszakma számára szintén a hét minden napján napi 24 órában biztosítunk (elsősorban a nőgyógyászat, az urológia és a baleseti sebészet területén).

Beutalás rendje:

Osztályunkra közvetlenül csak sebész szakorvos utalhat beteget. Akut felvétel kizárólag az SBO-n keresztül történhet. Sebészeti műtéti előjegyzésre – beutaló és időpontegyeztetés nélkül is – minden hétköznap a Sebészeti Szakrendelőben (linkelve) lehet jelentkezni a betegnek személyesen, az esetleges korábbi vizsgálati eredményeivel együtt.

Az osztályon a kezelés irányítója:

Osztályunkra felvett, műtéti beavatkozáson átesett beteg kezelőorvosa az operáló orvos, egyéb esetben az osztályos orvos. A szakmai felelős a sebészeti osztályon az osztályvezető főorvos. Mind háziorvos, mind beteg és hozzátartozó kérdésével az operáló orvoshoz ill. az osztályvezető főorvoshoz fordulhat.

Mit hozzon magával felvételkor?

Az osztályunkra bekerülő betegek minden esetben hozzák magukkal személyes irataikat, korábbi leleteiket, zárójelentéseiket, rendszeresen szedett gyógyszereiket vagy listájukat, esetleges gyógyszerallergia listát, rutin gyógyászati segédeszközöket, melyek a kórházi bentfekvés alatt szükségesek lehetnek, cukorbeteg esetén a használt inzulinjukat, valamint a benntartózkodás ideje alatt számukra szükséges személyes holmijukat: tisztálkodási eszközök, pohár, evőeszköz, kényelmes ruházat, pizsama-hálóing, papucs.

Mit ne hozzon magával?

Fölösleges nagy mennyiségű élelmiszert. Alkoholtartalmú italokat. Nagyobb pénzösszeget, értéktárgyakat, ékszert.

Műtét / kezelés előtti teendők?

Műtéti előjegyzésekor beutalókat kap az elvégzendő vizsgálatokra, melyek eredményeivel az altatóorvosi vizsgálaton kell megjelenni. Az altatóorvosi vizsgálatot követően Ambulanciánkon jelentkezzen, ahol az osztályos felvétel pontos időpontja és körülményei egyeztetésre kerülnek.

Amennyiben kezelőorvosa javasolja, étrendi és életmódi tanácsok szigorú betartása, táplálék kiegészítők fogyasztása, szigorú alkoholtilalom és dohányzás kerülése szükséges lehet.

Műtét / kezelés utáni teendők?

A műtétet követően tájékoztatást kap az étkezésekről, diéta szükségességéről, mobilizálásról, gyógyszeres terápiáról, fájdalomcsillapításról. Bentfekvése alatt a szakdolgozók segítségére lesznek, a felmerülő kérdésekre választ kap. Amennyiben stoma (hasfali vendégnyílás) képzésére lesz szükség a műtét kapcsán, ennek kezeléséről betegeinket már műtét előtt, ill. a közvetlen műtét utáni szakban részletes oktatásban, képzésben részesítjük. Otthonába távozáskor az utasításokat a zárójelentés tartalmazni fogja.

Tisztálkodási lehetőségek:

Az A részlegen 1,2,3,4 ágyas szobák külön fürdővel.

A C részlegen 2, 6 ágyas szobák vannak a folyosón elhelyezkedő fürdő és mellékhelyiségekkel. Minden kórteremben külön szappanos adagolóval kézmosási lehetőséget biztosítunk a betegek, hozzátartozók és a szakszemélyzet számára.

Étkezés:

Az étkezések biztosítása az érkezési nap ebédjétől a távozási nap reggelijéig terjed. Ettől eltérő, vagy egyedi igényeket térítés ellenében biztosítunk. A kórházban hideg vacsorát biztosítunk, melyet az ápolók osztanak ki.

Az orvosi előírásoknak megfelelő diétás étkezést biztosítunk az ápolás részeként.

Az étkezéssel kapcsolatos kéréseit az ápolónak jelezze, ő gondoskodik arról, hogy a dietetikus felkeresse Önt.

Minden osztályon mikrohullámú ételmelegítő és hűtőszekrény áll rendelkezésre.

A hűtőszekrényben elhelyezett ételek csomagolására, kérjük betegeinket, írják fel nevüket! Javaslat: 1. szárnyban minden szobához tartozik hűtőszekrény.

Látogatók, látogatási rend:

Hétköznap: 16.00 – 19.00 óráig,
Munkaszüneti napon: 10.00 – 12.00 óráig 14.00 – 19.00-ig

Beteglátogatás járó betegnél kórtermen kívül, ágyhoz kötött betegnél a kórteremben lehetséges, legfeljebb 2 fő látogató egyidejű részvételével. Ennél több látogató esetén kérjük, csak a beteggel történt egyeztetési rendben keressék fel a kórházat.

6 éven aluli gyermekek a beteget ne látogassák!

A súlyos állapotban lévő beteg esetén látogatási időn kívül az osztályvezető főorvos vagy az ügyeletvezető engedélyével lehetséges a látogatás.

A beteg ágyára látogató nem ülhet!

Elhelyezés (2,4,6 ágyas szobák):

Az A részlegen 1,2,3,4 ágyas szobák vannak külön fürdővel.

A C részlegen 2, 6 ágyas szobák vannak a folyosón elhelyezkedő fürdő és mellékhelyiségekkel.

A fekvőbetegek elhelyezéséről betegfelvételkor az osztály Ambulanciáján történik döntés szakmai szempontok alapján.

A felvételre érkező betegek kórtermi elhelyezéséről érkezéskor az ambuláns nővér ad tájékoztatást.

Egyéb szolgáltatási lehetőségek:

Az intézeti TV készülékek 21 óráig a részlegek társalgóiban használhatók. A beteg saját televízió készülékét is behozhatja magával, de csak a vizitek és a kezelések idején kívül, valamint betegtársainak belegyezésével működtetheti. WIFI van az épületben.

Személyes dolgok raktározásának lehetőségei (vagyonbiztonság, értékmegőrzési lehetőség):
Értékek elhelyezésére a nővérpultokon széf áll rendelkezésre, ilyen irányú kéréssel betegeink az osztályos nővérhez fordulhatnak. A kórtermekben a szekrényajtók zárhatóak.

Az osztály időbeosztása (vizit, reggeli ebéd vacsora…stb.):

05.00 – Mosdatás, lázmérés, vérnyomás ellenőrzés, kórterem-takarítás.
07.00 – 07.30 | Osztályos orvosi vizit
07.50 – 08.15 | Főorvosi vizit
08.00 – 14.30 | Műtétek, vizsgálatok
15.00 – | Ügyelet
16.00 –19.00 | Beteglátogatás
19.00 – | Ügyeleti vizit
21.00– | Villanyoltás, éjszakai pihenő

Betegszállítás:

A betegek hazaszállítását a távozás előtti nap tudjuk megrendelni. Az elszállítás pontos időpontját a betegszállító munkacsoport munkarendje határozza meg, osztályunknak a betegszállítási rendre és időzítésre befolyása nincsen.