A mai napon sajtótájékoztatón mutattuk be 2017 kiemelt fejlesztéseit. Dr. Lőke János, az intézmény főigazgatója arról számolt be, hogy 2016 decemberében adtuk be a pályázatot az EMMI és az ÁEEK által meghirdetett programra több területet érintve. Ebből öt megvalósítását támogatja a kormány. Együttesen mintegy 461 millió forint támogatást nyertünk el orvostechnológia és gép-műszerpark, teleradiológia, konyhatechnológia fejlesztésére, valamint integrált laboratórium kialakítására. A fejlesztéseket 2017. július 1-ig kell elvégezni.

A Szent Borbála Kórház öt fejlesztését is támogatásra méltónak ítélte a kormány

A kormány döntése értelmében 15 milliárd forintot kapnak a kórházak működésük hatékonyságának
növelésére. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alá tartozó gyógyító intézmények 11,7 milliárdot tudnak struktúraváltásra, integrációra, területi működések összehangolására,energiahatékonyságra vagy a betegellátás racionalizálására költeni 2017-ben. A kórházkonszolidáció részeként a „Fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatására – a gazdaságilag hatékony struktúra-átalakításhoz, ehhez kapcsolódó szakmai és/vagy működési koncentrációt szolgáló fejlesztése megvalósítására” címen kiírt pályázaton tizenegy témában nyújtottunk be pályázatot, melyből öt lett sikeres. Együttesen mintegy 460 millió forint támogatást nyertünk el orvostechnológia és gép-műszerpark, teleradiológia fejlesztésére, konyhatechnológia, valamint integrált laboratórium kialakítására.

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály III. progresszivitású szinten biztosítja intézményünk
és a megye kórházainak sebészeti beavatkozásaihoz a szakmai hátteret. A kórház földrajzi elhelyezkedéséből adódóan, az áthaló M1-es autópályán történő balesetek jelentős része itt kerül ellátásra, melyek rendkívüli megterhelést rónak az osztályra. Kapacitásunk növelésének érdekében orvostechnológia fejlesztése pályáztunk, melynek keretében beszerzésre kerül: három aneszteziológiai munkaállomás, három őrzőmonitor, három lélegeztetőgép, 49 gyógyszer-és infúzióadagoló. A fejlesztés eredményeképp az ágyszám – 12-ről 15-re való növelésével tovább javul az intenzív terápiához való hozzáférés, 15%-kal nő a Központi Műtő kihasználtsága.

A Központi Sterilizálóban saját szükségleteinket kielégítően, valamint a megyében működő
számos rendelő és fekvőbetegellátást nyújtó kórház sterilanyag ellátását és műszereinek sterilizálását
végezzük. A pályázatnak köszönhetően, a beszerzésre kerülő korszerű és energiatakarékos berendezésekkel nagyobb hatékonysággal tudjuk nyújtani együttműködő partnereink számára a betegbiztonságot jelentő sterilanyagot. A megvalósuló fejlesztéssel a későbbiekben szeretnénk együttműködő partnereink körét bővíteni.

Az intézmény elavult konyhatechnológiai berendezéseinek és hűtőkamráinak cseréjével energiát takaríthatunk meg, és a korszerűsítés többlet napi adag elkészítését teszi lehetővé. Az új berendezések várhatóan 10%-os, a hűtőkamrák beüzemelése szintén nagymértékű energiamegtakarítást, – éves szinten összesen 4 millió forint költségmegtakarítást – hoz az intézménynek. Jelenleg naponta 1200 adag elkészítésére van lehetőségünk, az új berendezésekkel az adagszám 1500-ra növelhető. A fennmaradt szabad kapacitás terhére a városunkban található közétkeztetésben részesülők igényeit is ki tudjuk elégíteni, ezzel többletbevételhez jutunk.

A teljes körű teleradiológia kiépítésével intézmények közötti együttműködés valósul meg. Csökken a leletezési idő, a betegek gyorsabban kapnak diagnosztikai értékelést. A fekvőbeteg-ellátásban csökkenhet az ápolási idő, mellyel jelentős költségmegtakarítás érhető el. Csökken a humánerőforrás leterheltsége, nő a munkaidő alatt elvégezhető és szakorvost igénylő vizsgálatok száma – mérséklődik az előjegyzési idő –, a betegek hamarabb kerülnek vizsgálatra.

A központi laboratóriumi ellátás kiépítésével, az informatikai rendszer összehangolása hatékonyabb együttműködését tesz lehetővé a megye szolgáltatói között. A fejlesztés eredményeként kivitelezhetővé válik a vizsgálatkérések on-line küldése és az eredmények on-line fogadása. A betegek vizsgálati eredményei láthatóvá válnak az együttműködésben résztvevők számára, így a vizsgálatok nem duplázódnak, ez tehermentesíti a szolgáltatót, és kevesebb felesleges beavatkozást jelent a pácienseknek is.