Műtéti utáni mozgásfejlesztő eszközökkel gyarapodott a kórház

Topolcsik Melinda ügyvezető igazgató (balról) Bridgestone Tatabánya Termelő Kft , Dr. Lőke János főigazgató (középen), Schmidt Csaba polgármester (jobbra)

Térd- és vállmozgató készülékkel lett gazdagabb a Szent Borbála Kórház a mai napon Tatabánya Város Önkormányzatának köszönhetően, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. támogatásával. A tatabányai gyár elkötelezett támogatója az egészséges életmódnak, az egészségnek, a Szent Borbála Kórháznak. Az adományozás „A család és az egészség éve” programjuk keretében az Önkormányzattal közösen valósult meg, melynek értéke közel 4,5 millió forint.

Az intézmény betegeinek gyógyulását segítő új eszközök az operációt követően az izom és az ízület passzív mozgatásához nyújtanak hathatós segítséget. A vállmozgatót a járóbeteg-ellátásban, a térd-mozgatót az Ortopédiai és Traumatológiai Osztályon a betegágy mellett fogják üzembe helyezni és használni a Gyógytorna Szolgálat munkatársai. „A térdmozgató használata olyan esetekben javasolt, amikor nagyon fontos a térd bemozgatása, de még nem szabad terhelni. Teljesség igénye nélkül néhány eset: térdműtét előtt és után, térdprotézis műtét után, csípőprotézis műtét után, porcfelszíni műtétek esetén” – mutatta be a készüléket Dr. Martsa Balázs. Az Ortopédiai és Traumatológiai Osztály osztályvezető főorvosa még hozzátette: „az új készülékkel immár kettő darab áll majd a rendelkezésükre annak érdekében, hogy a gyógytornászok együttműködésével a betegek korai fej-lesztését, állapotuk szerint, még kórházi bentfekvésük ideje alatt megkezdjük.” Intézményünkben az ízületi pótlások túlnyomó többségét a csípő, a térd és vállízületi műtétek teszik ki, évente 350 csípő-táji műtétet 280 csípő- és vállprotézis beültetést, továbbá igen nagy számban végeznek váll, illetve térdízületi rekonstrukciós műtéteket is az osztályon.
A Központi Gyógytorna Szolgálat három telephelyen végzi tevékenységét, ambuláns és a fekvő-beteg osztályokon történő munkájukkal igyekeznek segíteni a betegeken. „A váll nagyon összetett ízületünk, épp ezért elmondható, hogy regenerálása a legnehezebbek közé tartozik. Ez a speciális mozgatógép lehetőséget nyújt a terapeutának az ízület mozgékonyságának, stabilitásának, izomere-jének, valamint a szenzomotoros kapcsolatoknak helyreállítására. Speciális szoftverének és mecha-nikájának köszönhetően alkalmas többek között a váll fájdalommentes izomerősítésé-re, bemozgatására, műtétek utáni erősítésére is” – ismertette a gép használatát Csörgetné Csapó Eszter a Gyógytorna Szolgálat vezetője. A beteg az operáció után, az orvos által adott beutalóval kerül válltornára. Gyógytornász állítja össze a terápiáját, valamint eldönti, hogy szüksége van -e a vállmozgatóra, illetve annak melyik funkciója lesz a legmegfelelőbb állapotának javítására.

Mindkét eszköz hozzájárul ahhoz, hogy segítségükkel rövidülhet a gyógyulás ideje és a páciens hamarabb visszakerülhet hétköznapi életébe.