Európai szinten is egyedülálló kezdeményezés indult el 2005-ben, melynek célja, hogy minden év októberében felhívja a figyelmet a folyamatos látásvizsgálaton való részvétel fontosságára. Úgy gondoltuk, a LÁTÁS HÓNAPJA jó alkalom arra, hogy beszélgessünk a szemről DR. FUTÓ GÁBOR osztályvezető főorvossal.  Bár szemészeti szűrővizsgálatra rendszeresen kellene járnia mindenkinek, a legtöbben csak panasz esetén keresik fel az orvost. Intézményünkben naponta átlagosan 70 beteget fogadunk szakrendeléseinken, a várólista mégis hosszú, ha ezt figyelembe vesszük, ezért is célszerű inkább a megelőzésben, a szűrővizsgálatban gondolkodni.

A tatabányai szemészet modern műszerekkel rendelkezik, korszerű eljárásokkal gyógyítjuk betegeinket, és az orvosok számát tekintve – hat szakorvos és négy rezindens dolgozik nálunk – azt mondhatjuk, jó a szakember ellátottságunk is. Az osztályos munka mellett négy szakrendelést vezetünk, ezenkívül orvosaink dolgoznak Tatán és Kisbéren is. Tudni kell, hogy nálunk 24 órás ügyelet van. Délután 6-tól készenléti ügyeletet adunk, ami azt jelenti, hogy sürgős eset előfordulásakor behívják az orvost. Akut probléma esetén először is mindenkinek a Sürgősségi Osztályra kell mennie, onnan vesszük át a betegeinket szemészeti ellátásra. Ezen a ponton fontos tisztázni, hogy mi tartozik ebbe a kategóriába. Azonnali ellátást igényelnek a hirtelen látásromlás, a gyulladt szem, illetve maródás és a mechanikus, valamint ipari sérülések miatt ért szemkárosodások. Cukorbetegek, a magas vérnyomásban szenvedők szemfenéki vizsgálata, a jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgálat, allergiás kötőhártya-gyulladás, szemüveg felírása nem minősül sürgős ellátást igénylő esetnek.

Legtöbben szemüveggel akkor találkoznak, amikor már nem elég hosszú a karjuk közelnézésre „segédeszköz” nélkül. Negyven év felett számolhatunk azzal, hogy a szemlencse kezdi elveszteni rugalmasságát. A távollátás jellemzően a kor előrehaladtával jön elő az addig élesen látó embernél is, és csak olvasáshoz vagy közeli munkához veszik fel a szemüveget. Akiknek a szemüveg föl- és levétele zavaró, azoknak ajánlani szoktuk az úgynevezett bifokális vagy progresszív szemüveget.  Ezeknek a lényege, hogy a lencse felső részén távolra, az alsó részén közelre nézünk. Míg a bifokálisnál éles választóvonal található a közeli és távoli rész között, progresszív vagy más néven multifokális szemüveg használatánál lencsén belül felülről lefelé haladva folyamatosan változik a dioptria. A szemüveghasználat nélküli látás kényelmét biztosítják a multifokális kontaktlencsék. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy gyűrűk vannak a kontaktlencsén és minden gyűrűnek más a fénytörése. A szemfenéken egy közeli és egy távoli kép keletkezik, és az agy választja ki, hogy melyikre figyel. A másik módszer az un. monovision, amikor is az egyik szemet távolra fókuszálják és a másikat közelre, és felváltva jobb vagy bal szemét használja az egyén attól függően, hogy hová akar figyelni. Lehetőség van a távollátás műtéti korrekciójára lézerrel. Ennek lényege az, hogy a műtét során a szaruhártya görbületét megváltoztatják. Többféle műtét van és nagyon drágák, mi nem csináljuk.

A leggyakoribb műtétet igénylő betegség a szürkehályog, amit a mai modern eszközökkel ambuláns, egynapos sebészet keretében operálunk.  Ilyenkor a kivizsgált beteg reggel bejön, délelőtt vagy kora délután átesik a műtéten és este már otthon aludhat. A beavatkozás során ultrahang segítségével aprítjuk fel és távolítjuk el a lencsemagot majd szívjuk ki a kérget, ezután kicsi (2,2mm) önzáródó seben keresztül ültetjük be a hajlékony műlencsét. Injekció nélkül, cseppérzéstelenítéssel operáljuk a legtöbb páciensünket, altatást csak gyermek vagy pánikbeteg pácienseinkhez szoktunk kérni. Mivel a szem átmérője 22-24 mm, hogy jobban lássunk, mikroszkóp alatt dolgozunk. Az új készülék világszínvonalú, nagyon megkönnyíti a műtétet, a betegnek és a műtétet végző orvosnak is nagyfokú biztonságot nyújt.  Szeretném kihangsúlyozni, hogy az egynapos sebészeti ellátás feltételei között kritériumként szerepel a megfelelő családi háttér. Az egynapos ellátás évek óta zajlik az osztályon, és elmondhatjuk, ezen a téren már nagy rutinnal rendelkezünk.

A vakságot a legnagyobb sorscsapások egyikének tartjuk, azonban sok esetben a különböző szembetegségek kiszűrését szolgáló vizsgálatokat, és a szemésszel való találkozást gyakorlatilag halogatjuk. Zöldhályog, szaknyelven glaukóma a súlyos látásromlás második leggyakoribb oka, a negyven fölötti lakosság 2 %-a, a 70 felettieknek már 10%-a érintett. Nem a betegségtől kell félni, hanem a vakságtól! Tehát szűrni kell: negyven felett a szemnyomás mérésen túl a szemfeneket is meg kell vizsgálni, hogy van-e glaukomás elváltozás. A kor szerint rizikócsoportba tartozók, valamint azok, akiknek a családjában már előfordult a betegség, fokozottan veszélyeztetettek, ezért ajánlatos rendszeresen szemészeti vizsgálatot végeztetniük és/vagy a szemnyomásukat ellenőriztetni. Szervezett lakossági szűrés a szemészet terén nincs, az egyénre van bízva, hogy rendszeres időközönként, 1-2 évente megjelenjen a szakrendelőben. Olyan látszerész szaküzletben, amelyik rendelkezik úgynevezett  non-kontakt tonométerrel egy normál szemvizsgálat keretében az optometrista is ellenőrizheti a szemnyomást. Olyan optika ahol orvos is jelen van, a páciensnek több biztonságot adhat. Az időben felismert és kezelt beteg jól gyógyítható. Kétféle glaukómát különböztetünk meg és a kezelésük is ennek megfelelően kétféle módon történik.  A keskeny zugú elváltozást lézerrel operáljuk, a nyílt zugút leggyakrabban cseppekkel gyógyítjuk, amikor ez nem hatásos, akkor szoktuk lézerrel vagy késsel műteni.

Makuladegeneráció az idős kor legrettegettebb szemészeti betegsége. A népiesen csak meszesedésnek nevezett formáját pillanatnyilag nem tudjuk gyógyítani. A makuladegeneráció megelőzésére sok vitamin, vitaminkészítmény létezik, amelyek lassíthatják a romlást. Ezek a lutein tartalmú készítmények vény nélkül kaphatók a patikákban. A baj előtt, jó ha egészségesen táplálkozunk, sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, és mellőzzük a dohányzást.

A másik,  az összes makuladegeneráció 10%-a az un. nedves makuladegeneráció, amit korábban ugyancsak nem tudtunk gyógyítani. Manapság vannak gyógyszerek, amelyekkel a korai időszakban felfedezett elváltozást jó eséllyel meg lehet állítani és gyógyítani. Intézményünkben használatos gyógyszert (anti-VEGF) az Országos Gyógyszerészeti Intézet írásos, személyre szóló engedélye után adhatjuk.  Ezt az engedélyt indokolt esetben a kezelőorvos kérelmezi.

A megyében egyedül csak a Szent Borbála Kórháznak van gyerekszemészete, ami egészségbiztosítás által támogatott ellátást nyújt, éppen ezért nagy forgalmat bonyolít. Az óvodás és kisiskolás gyerekek szűrését a védőnők szokták csinálni, és akit kiszűrnek, azt elküldik hozzánk. A szűrés célja a kancsalság, fénytörési hibák, színtévesztés gyanújának időben történő felismerése. Nagyon fontos, hogy a gyerekeknél időben korrigáljuk a törési hibát, mert a kezeletlen szemen tompalátás képződik. Ez akkor alakul ki, amikor nem tanul meg a gyerek az egyik szemével látni. A serdülőknél és a fiataloknál gyakran előfordulnak sportsérülések, például a különböző labdák által okozott ütések veszélyesek tudnak lenni.  A koraszülöttek szűrését mi végezzük. Elsősorban azért, hogy a koraszülött retinopáthiát időben felfedezzük, ami nagyon jó eséllyel gyógyítható. A perinatális intenzív centrumok fejlesztésének köszönhetően ritkábban fordul elő az inkubátorban tartott koraszülöttek szembetegsége.

A szemészek a gyermekgyógyászokon és védőnőkön kívül nagyon sok szakmával – belgyógyászokkal, traumatológusokkal, bőrgyógyászokkal, allergológusokkal – dolgoznak még együtt és nagyon jó az együttműködés. Általában a szemen keresztül nagyon sok betegség diagnosztizálható. A szemfenékben látható erek nagyon jól mutatják az egész test érhálózatának állapotát. Magasvérnyomás, cukorbetegség megítélésére nagyon alkalmas a szemfenéki vizsgálat. Cukorbetegeknél ajánlott is, hogy rendszeresen megnézessék a szemüket, mert ha időben felfedezzük a cukorbetegség okozta retinopathiát, akkor az lézerrel jól kezelhető. Viszont az elkésett kezelés műtétet igényel, és kérdéses, hogy mennyit sikerül megmenteni a látásból. Autoimmunbetegségeknek és a pajzsmirigybetegségnek is vannak szemészeti tünetei. A látóideg betegségei azok mindig határesetek.  Ilyenkor mi szemészek az ideggyógyásszal együtt küzdünk a látás megmentéséért.

A betegségek korai felismerésén túl nagyon fontos az életmódra felhívni a figyelmet: a vérnyomásra vigyázni kell, az alkohol és a nikotin fogyasztása sajnos a látóideget rombolja, és nagyon nehéz negyven-ötven év után leszokni a cigarettáról.