Alvásambulancia

A rendelés helye: H épület 2-as szárny földszint 209-es ajtó (térkép)

Telefon:
06 34 515 488/826

Igénybevétel módja:
A rendelés előjegyzés alapján vehető igénybe.
A vizsgálat díja: 17.000 Ft

Hogyan kérhet előjegyzési időpontot?
Telefonon: 06 34 515 488/826 -os telefonszámon rendelési időben.

Rendelési idő

Hétfő
-
Kedd
-
Szerda
-
Csütörtök
-
Péntek
09.00 - 14.00
Dr. Vida Zsuzsanna szakrendelése

Aludni jó, jól aludni még jobb!

Az alvás fontos feltétele az általános jólétnek, hatással van a mentális, fizikai és érzelmi állapotra. Egy-egy álmatlanul töltött éjszaka után nemcsak fáradtak, rosszkedvűek leszünk, a teljesítményünk, gondolkodásunk is romlik. Mivel az alvással összefüggő betegségek azonnali és látványos tünetekkel nem járnak, ezért sokan nem is tekintik komoly gondnak ezeket a problémákat. Az alvászavarok azonban – ahogy azt dr. Vida Zsuzsanna szomnológus, intézményünk főorvosa (alvásszakértő) elmondta – olyan szövődményekhez is vezethetnek, amelyek jelentősen megnövelik többek között a cukorbetegség, magasvérnyomás, stroke, szívinfarktus és elhízás gyakoriságát. A poligráfiás vizsgálat alkalmas a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez és megújításához szükséges alvási apnoé megbetegedés kizárására is.


Mikor beszélünk alvászavarról?

A szakértők akkor beszélnek komoly alvászavarról, ha valaki több mint egy hónapig minden vagy majdnem minden éjjel rosszul alszik, napközben fáradt, teljesítménye érezhetően csökken. Ilyen esetben érdemes professzionális segítséget kérni.

Milyen tünetek esetén szükséges orvoshoz fordulni?

Nappali aluszékonyság, fáradtság, hirtelen nappali bealvás, ingerlékenység. Hálótársa arról számol be, hogy horkol, sokat forgolódik álmában, éjszaka sokszor kell WC-re mennie. Amennyiben anamnézisébe/kórtörténetében szerepel magasvérnyomás, szívritmuszavar, stroke, cukorbetegség. Fontos, hogy amint bármilyen alvással kapcsolatos problémát észlelünk, rögtön keressünk fel egy szakembert.

Hogyan zajlik a vizsgálat? Az alváslaboratóriumban folyó ambuláns ellátás során a betegek panaszai alapján kerül sor a szükséges vizsgálatok megtervezésére. Intézményünkben poligráfiás készülékkel történik a szűrővizsgálat, mely során a beteg otthon megszokott környezetében tud aludni. Az eljárás alkalmas a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez és megújításához szükséges alvási apnoé kizárására is. Szükség estén pácienseinknek a poliszomnográfiás vizsgálatot is megtudjuk szervezni. A vizsgálat részletesen és pontosan feltérképezi az alvás szerkezetét, minőségét és feltárja az alvás alatti kórós működést, amely az alvászavart okozhatja.

Kérjen időpontot a szűrővizsgálatra! Kapcsolat: +36 34 51-488/826

Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus főorvos

Krajnyikné Palincsár Mária szakaasszisztens

Gépjárművezetők alvászavar vizsgálata

A szűrésnek célja, hogy csökkentse és megelőzze az egyik legveszélyesebb alvászavarban, az obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegek által okozott közlekedési balesetek előfordulási kockázatát. 2015. április óta a 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet szerint azokat a gépjárművezetőket, akiknél felmerül a mérsékelt vagy súlyos obstruktív alvási apnoé szindróma (OSAS) gyanúja, a vezetői engedély kiadását vagy megújítását megelőzően alvászavar szűrővizsgálatra kell beutalni. 2018 január 1-jén lépett hatályba a 27/2017. (X.18.) EMMI rendelet, ennek megfelelően a buszsofőröknél egészségügyi alkalmassági vizsgálat során kell kizárni az alvászavarokat, az alvási apnoé betegséget. Ha ez nem teljesül, buszsofőr nem vihet diákokat külföldi kirándulásra.

Ajánlatunk személyfuvarozással foglalkozó cégek, vállalkozások számára.

Alvászavar-szűrést, amennyiben korábban még nem volt, első alkalommal célszerű kampányszerűen elvégezni. Majd rendszeresen, az előző szűrések eredményei alapján időszakonként ismételni. Az új belépő munkavállalókat célszerű a belépéskor egyénileg szűrni, majd a rendszeres szűrések rendszerébe bevonni. A szűrések során teljesen negatív eredményt adókat 3 évente, a veszélyeztetett, illetve terápiás gondozás alatt állókat évente ajánlott ismételten szűrni. Az elkészített szakorvosi vélemény alapján az üzemorvos, vagy háziorvos állapítja meg az egészség alkalmassági vizsgálat eredményét! Az egyénileg kialakított szűrőprogram összeállítását, ütemezését a munkáltatóval történő egyeztetést követően végezzük el a vizsgálati cél és a létszám ismeretében. Bővebb információért vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal, szívesen állunk rendelkezésére az egyéni szükségletek szerinti szűrőprogram kialakításában, és a végleges ajánlat elkészítése céljából!

Kapcsolat: +36 34 51-488/826

Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus főorvos

Krajnyikné Palincsár Mária

A vizsgálat díja térítésköteles, intézményünkben kedvezményesen, bevezető 17.000 Ft áron kínáljuk.

Miért érdemes a Szent Borbála Kórházban elvégeztetni a szűrővizsgálatot?

Mert...
  • nálunk az alvási apnoé szűrővizsgálat kiértékelését tapasztalt szomnológus szakorvos végzi,
  • nálunk a szűrés mellett valamennyi, a jogosítvány megújításához szükséges vizsgálat elérhető.