Az osztály helye:
L épület 3-4. emelet (térkép):

Megbízott osztályvezető főorvos: Dr. Málik Zoltán

Megbízott osztályvezető főnővér: Némethné Gibicz Krisztina

Telefon
Osztályiroda: 06 34 515 522
Védőnő: 06 34 515 594
Szülészet, nővérpult: 06 34 515 553
Szülészet Rooming-in: 06 34 515 554
Nőgyógyászat, nővérpult: 06 34 515 572

BÁBAKUCKÓ - „Másállapot” egy kicsit másképp.

BEKÖSZÖNŐ

„Törekszünk a jónak gyakorlására”
Dr. Lőrincz György

Kedves Látogató!

Köszöntöm a tatabányai Szent Borbála Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztály honlapján.

A Szent Borbála Kórház Komárom-Esztergom megye vezető egészségügyi intézménye. Ennek okán szervezeti felépítése, az egyes osztályok ellátási szintje lehetővé teszi a hozzánk fordulók magas szintű ellátását.

Az osztályunkon dolgozó minden egyes ember, és ezt bizonyossággal állíthatom, örömmel és nagy elkötelezettséggel végzi hivatását. Ember- és családközpontú szemléletünk tükröződik a mindennapokban.

Hitvallásunk, hogy szülészeten család születik. A leendő édesanyák és édesapák támogatása ezen az úton fő feladatunk. A szülőszobáink egyszerre nyújtják az elvárható biztonságot az otthon melegével, amit nem csak az újonnan kialakított alternatív szülőszoba, hanem a bábák lelkesedése is táplál.

Szívesen nyúlunk alternatív szüléskísérő „eszközökhöz”, lehetőség van kádban vajúdásra, a szülési pozíció szabad megválasztására, mindez halk zene, lágy fények és illóolajok közepette. A szüléseink döntő többségét gátvédelemben vezetjük. Szakmai elkötelezettségünk lehetővé teszi korábbi császármetszés utáni hüvelyi szülés vezetését, ha az édesanya hozzáállása és a vajúdás menete ezt lehetővé teszi. Szívesen „szülészkedünk”, így lehetőség van faros babák természetes világra jövetelére is. Támogatjuk az édesapákat a személyes és aktív jelenlétben. Szövődménymentes szülés után biztosítjuk az „aranyórát”, majd az osztályra való kiszállítás alatt a fogadó/látogató szobában a tágabb család is megismerkedhet az új jövevénnyel.
A gyermekágyas osztály teljes egészében rooming-in rendszerben működik, de lehetőség van a kicsi időleges szakfelügyeletbe adására is. Szobáink három, kettő és egy ágyasak, vizes blokkal. Két családi szobával is rendelkezünk, ahol az édesapa is bent maradhat.
Császármetszés után 6-8 órát az édesanya a megfigyelőben tölt, ahol az első 15-20 percben egy kísérő számára lehetőség van a bennmaradásra, az élmények megbeszélésére. Az intimitást paravánnal biztosítjuk.

Hála a kórházvezetés erőfeszítéseinek, a nőgyógyászati műtéti repertoárunk is büszkeségre ad okot. Beavatkozásaink legjavát laparoszkópos úton végezzük, ami minimális kellemetlenséggel és egy-két napos hazabocsátással jár. Vizelettartási és kismedence süllyedéses rendellenességekben a legmodernebb szalag plasztikákat végezzük el. Laparoszkópos myoma és méheltávolítást napi szinten végzünk. Csapatunk a sebészeti osztállyal karöltve felkészült a súlyos endometriosisos esetek ellátására is. Rendelkezünk modern hiszteroszkóppal (4 mm) és rezektoszkóppal is, amivel lehetőségünk van méh plasztikai műtét elvégzésére és méhüregi myomák eltávolítására is.

Fontosnak érezzük az oktatást és az ismeretterjesztést. Szülésfelkészítő tanfolyamunk úgy tűnik, népszerű. Igény szerint indítunk aktualitások köré szerveződő rövidebb programokat is. Munkatársaink szakmai fejlődését támogatjuk, rendszeresek a továbbképzések. Jó kapcsolatot ápolunk a védőnői hálózattal.
Részt veszünk a szakorvos és a szakápoló képzésben. Számos fiatal kezdi nálunk a hivatását.

Örömmel mondhatom, hogy osztályunk dinamikusan fejlődik mindnyájunk örömére.

Tovább haladásunk érdekében szívesen vesszük észrevételeiket, javaslataikat, amit figyelembe vennénk a jövőbeli építkezéseinknél!

Általános tájékoztató

Beutalás rendje

A beteg érkezhet beutalóval, mentővel és érkezhet olyan panaszokkal, ami indokolhatja sürgősségi felvételét közvetlenül az osztályon. Az osztályon a kezelés irányítója az osztályvezető utasítása alapján az osztályos orvos.

Mit hozzon, mit NE hozzon magával felvételkor?

Személyes okmányokat (taj kártya, személyigazolvány, lakcímkártya) beutaló, vizsgálati eredmények (labor, vércsoport, ……stb), tisztálkodási eszköz, evőeszköz, pohár, papucs, intimbetét, szénsavmentes ásványvíz. NE hozzon magával ékszert, bankkártyát, nagyobb összegű készpénzt.

Mit hozzon magával a várandós kismama, amikor szülni jön?

Iratok

- Érvényes (!) személyi igazolvány és lakcímkártya fénymásolat apának és anyának is (alá kell írni a lap alján).

- Házassági Anyakönyvi kivonat, vagy Apasági Igazolás, válás esetén a bírósági végzés, vagy annak a száma.

- Várandós Gondozási Kiskönyv, benne a labor és UH leletekkel.

- Ha feküdt várandóssága alatt kórházban, akkor a zárójelentés(ek).

- TAJ-kártya (Ennek hiányában TAJ szám) saját.

- Toll a hivatalos iratok kitöltéséhez

Az édesanya részére

- „nagymama” bugyi (nem tanga!), legalább 3-4 db (lehet egyszer használatos)

- 1 csomag TENA betét vagy más márkájú 4 cseppes incontinens betét (a szülést követő erős vérzés felfogására), utána a leghosszabb éjszakai egészségügyibetét is jó

- elől gombolós hálóing, vagy pizsama (esetleg póló) több váltás legyen

- köntös

- textil pelenka 2-3 db (az anyának szoptatáshoz, Rooming-in-be a babának is)

- köntös

- 2db papucs (az egyik a zuhanyozáshoz a közös fürdőben)

- evőeszköz, pohár, szalvéta

- tisztálkodási szerek (WC papír is)

- 2 db törülköző

- kényelmes melltartó+betét (2db)

- szoptatós tea (bármelyik fajta jó) és inni való (szénsav- és koffeinmentes, nem puffasztó)

- mellszívó, akinek szükséges (lapos, vagy befelé forduló mellbimbó esetén) bimbóvédő

- császármetszés esetén, amiből az anyuka fekve tud inni (üres üdítős flakon, aminek sport kupakja van).

- szénsavmentes ásványvíz

- 2 db 14-es fásli.

Az újszülött részére

A hagyományos oldalon nem kell hozni semmit az újszülöttnek.

Amennyiben, ha Rooming-in-be szeretnének lenni:

- Nadrágpelenkát, a szükséges mennyiséget (napi 4 db-ot biztosít a kórház), ha ez kevés, mindenki saját magának pótolja

- textilpelenka (2-3 db)

- babaruhát: kisinget és angolpólyát ad a kórház, lehet sajátot is használni

- sapka (ha a folyosóra viszik ki az újszülöttet)

- lázmérő

Nyomtatható lista

Hotelszolgáltatás, elhelyezés

A 3. emeleten – a terhespatológiai és gyermekágyi részlegen – kerülnek elhelyezésre a veszélyeztetett terhesek, valamint a gyermekágyasok. Ezen a szinten található még a császáros műtő és a Csecsemő-és gyermek Osztályhoz tartozó Újszülött Részleg is.

A kismama választhat a hagyományos gyermekágy és a rooming-in-es (baba-mama szobás) elhelyezés között. A rooming-in részlegen az anyuka a szülést követően végig gyermekével lehet. A hagyományos részlegen az anyák három óránként kapják meg az újszülötteket szoptatáshoz.

A háromágyas szobákhoz külön WC és fürdőszoba tartozik. Rendelkezünk két egyágyas kórteremmel is, melyek térítés ellenében vehetők igénybe (5.000 Ft / nap), valamint kérheti elhelyezését kiemelt komfortfokozatú szobánkban is (7500Ft/nap).

A 4. emeleten található a Nőgyógyászati részleg és a nőgyógyászati műtőblokk.

Betegeink kétféle ételből választhatnak ebédet. A személyes dolgok elhelyezése a beépített szekrényben.

Látogatók, látogatási rend

Hétköznap 16.00 – 18.00 óráig,
Munkaszüneti napon: 10.00 – 12.00 óráig 14.00 – 18.00-ig

Osztályunkon higiénés és diszkréciós okok miatt a kórtermi látogatás nem engedélyezett,a fent járó kismamák a látogatótérben fogadhatják ismerőseiket. betegeink a látogatótérben fogadhatják hozzátartozóikat. Kórtermi látogatás csak osztályvezető főorvosi engedéllyel történhet szigorúan fekvő betegek részére. Egészségügyi higiénés okok miatt 6 éven aluli gyermeket ne hozzanak látogatóba.

6 éven aluli gyermekek a beteget ne látogassák!

A szoptatási időket vegyék figyelembe!

 

2021.02.01

Tájékoztatás csomagok átvételéről – átadásáról – hazaadásáról

BEÉRKEZŐ CSOMAGOK LEADÁSA: A bent fekvő betegek számára a hozzátartozók a csomagot mindennap 14-órától  19-óráig adhatják le. A csomagok leadásának helyszíne a Főbejárat portája. A portaszolgálat dolgozója juttatja […]
2021.01.22

Szülőszoba – tessék belépni!

Tatabánya, 2021. január 22 – Vasárnap délután velünk lesztek? Kedves Várandósok! Tőlünk független – mindenki által ismert külső okok miatt hosszú ideje már szüneteltetni kényszerülünk a […]
2020.11.19

Bábakuckó

2020.10.19
Bábakuckó

Bábakuckó

„Másállapot” egy kicsit másképp – Szabó Boglárka és Torják Judit vezetésével. A két szülésznő által szerkesztett tematikus weboldalunkat ajánljuk Kismamák és Apukák figyelmén kívül még nagyszülőknek […]
2020.06.10

Mit vigyen a várandós kismama a kórházba, amikor szülni megy?

Kismamák figyelmébe ajánljuk! Major Bea, kórházunk védőnője frissítette a „Mit vigyen a várandós kismama a kórházba, amikor szülni megy?” című a várandós nők számára hasznos összeállítást. […]
2020.02.26

Orvosi szemmel – közérthetően

Korábban beszámoltunk arról, hogy hálából kórházunkról nevezte el újszülött kislányát egy komáromi édesanya. A terhesség lefolyásosáról, a bravúros orvosi beavatkozásról, majd a szülés körülményeiről dr. Bardóczy […]
2020.09.08

Betegek kapcsolattartási jogának érvényesülése a látogatási tilalom alatt

A kapcsolattartás joga Mindenki számára lehetővé kell tenni, hogy szóbeli vagy írásbeli kapcsolatot tarthasson hozzátartozóival, igény esetén akár egyházi személlyel is, de kizárólag a betegtársak jogainak […]