Osztályvezető főorvos: Dr. Futó Gábor
Osztályvezető főnővér: Holup Ilona

Az osztály telefonos elérhetőségei:

06 34 515 488 / 367

Az osztály elhelyezkedése:
H épület, 3. emelet ( térkép )

Általános tájékoztató

Beutalás rendje

A szakambulancia beutalójával, előjegyzés alapján vagy sürgős ellátás céljából kerülnek felvételre a betegek. A betegek kezelését az osztályvezető főorvos irányítja a szakorvosok, illetve rezidens orvosok együttműködésével.

Hétköznap 14.30-tól 18.00-ig, hétvégén és ünnepnapokon 08.00-tól 12.00-ig ügyeletes orvos látja el osztályunkon az akut panasszal jelentkezőket. Hétköznap 18.00-tól másnap 07.00-ig, hétvégén és ünnepnapokon 12.00-tól másnap 08.00-ig készenléti ügyelet működik a 47/2004 (V.11.) ESZCSM rendelet alapján.

A készenléti ügyeletes orvos a következő sürgős esetekben hívható be: heveny zöldhályogos roham, lúg-savmaródás, áthatoló szemsérülés, hirtelen látásvesztés.

Mit hozzon, mit NE hozzon magával felvételkor?

Szürkehályogműtét esetén a kivizsgálás eredményeit (3 hónapnál nem régebbi laboratóriumi lelet, 1 évnél nem régebbi mellkasröntgenlelet, háziorvosi vagy belgyógyászati műthetőségi vélemény), korábbi zárójelentéseit, vizsgálati eredményeit. Rendszeresen szedett gyógyszereiről rendelkezzen pontos adattal: hozzon magával részletes gyógyszerlistát. Osztályos felvétel esetén papucsot, köntöst, egynapos felvétel esetén enni- és innivalót is csomagoljon.

Műtét / kezelés előtti és utáni teendők?

Az orvosi utasítások betartása, előírt cseppek használata. Az előírt kezelések betartása, megfelelő higiénia betartása, az előírt kontrollvizsgálatokon való megjelenés.

Hotelszolgáltatás

Az osztály 1 db 2 ágyas és 3 db 4 ágyas kórteremmel rendelkezik, minden kórteremhez külön fürdőszoba tartozik. A betegek étkezésének rendjét (diéta fajtája, étkeztetés módja, száma stb.) a betegség természetétől, a beteg állapotától, a végzendő vizsgálatoktól és a gyógykezelés jellegétől függően állapítjuk meg. Egynapos ellátás esetén nem biztosítunk étkezést. Értéktárgy-megőrzés kérhető.

A betegszállítás (vizsgálatokra, más intézménybe, otthonába) orvosi elrendelés alapján, a beteg állapotának és igényének figyelembevételével történik. A felvételre megjelent beteg szállítási igényét a felvételkor jelezze az adminisztráción.

Látogatók, látogatási rend

Hétköznap 16.00 – 19.00 óráig,
Munkaszüneti napon: 10.00 – 12.00 óráig 14.00 – 19.00-ig

Fennjáró betegek a szemészeti osztály előterében fogadhatnak látogatókat.

Mivel foglalkozik az osztály:

A szemműtétek jelentős része egynapos sebészeti ellátás keretében történik, amely azt jelenti, hogy a szövődménymentes esetben a beteg a beavatkozás után hazamehet, nem kell az éjszakát a kórházban töltenie. Az egynapos beavatkozás tervezett időpontját a beteg és az orvos közösen határozza meg.

Orvosaink (link) magas szinten felkészültek mind a szürkehályog sebészet, mind a szemészet egyéb területeinek (cukorbetegség szövődményei, zöldhályog) műtéti ellátására. 16 ágyas osztályunkon évente megközelítőleg 2500 akut felvételt igénylő és előjegyzett beteg ellátása folyik. Fő profilunk a szürkehályog sebészet, előjegyzett fekvőbetegeink nagy részét a szürkehályog-kivonáson és műlencse beültetésen átesettek teszik ki. Korszerű módon, kicsi, önzáródó seben keresztül, ultrahang segítségével végezzük a műtétet, hajlékony műlencse beültetésével. A hagyományos műtéti eljáráson kívül, modern laser készülékeinkkel fájdalommentes szemészeti műtétek elvégzésére van lehetőségünk: zöldhályog, cukorbetegek szemfenéki ellátása, ideghártya elfajulások esetén. Nemcsak műlencse beültetésnél alkalmazunk 23 G vitrectomiát, hanem az ideghártya leválásnál és a különböző üvegtesti homályok, főleg vérzések műtéti megoldásánál is. A 23G-s viktrektómmal felszerelt új készülékkel végzett műtétek után gyorsabb a rehabilitáció, csökken a gyulladás veszélye, a betegnek kisebb a postoperatív fájdalma.
Mindezek mellett a következő kezelések, műtétek elérhetők szemészetünkön:

Legfontosabb, legjellemzőbb beavatkozások felsorolása

-érújdonképződést gátló gyógyszer adása az üvegtesti térbe nedves típusú szemfenéki meszesedésben, ideghártya-vizenyő esetén
-zöldhályog gyógyszeres és sebészi kezelése (lézerrel és hagyományos műtéti úton)
-cukorbetegek lézeres szemfenéki kezelése, üvegtesti műtétek
-ideghártya-elfajulások lézeres- és műtéti megoldása
-plasztikai műtétek
-ideghártya-, látóideg keringésjavító és gyulladáscsökkentő kezelése
-szemgyulladások helyi és általános kezelése
-szemsérültek sürgősségi gyógyszeres és műtéti ellátása

Betegeink 68%-át egynapos sebészet keretében kezeljük. https://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet-komarom-esztergom/a-szemmutet-utan-otthon-alhatnak-a-betegek-304261/

A 18 év alatti lakosok vizsgálata gyermekszemészeti vizsgálata – szemüveg-rendelés, kancsalsági vizsgálat – dr. Karkó Cecília közreműködésével történik. Szakrendelőnkben videorefraktometer használatával történik a csecsemők, kisgyermekek és a fogyatékkal élők szemészeti vizsgálata. A készülék pupillatágítás nélkül nyújt tájékoztatást a vizsgált személy fénytörési állapotáról, sok esetben elkerülhető a szülők és gyermekek számára egyaránt terhes, atropinos szemcseppel végzett, otthoni pupillatágítás. Így a kis betegek könnyek nélkül, pozitív élményekkel távozhatnak a vizsgálat végén. Havonta mintegy 216 gyermek fordul meg a szakrendelésen.

A felnőtt szemészeti szakrendelőinkben évente 15-16000 betegvizsgálatot végzünk. A műlencse-beültetésen átesett, illetve zöldhályog miatt gondozott betegek vizsgálata az orvos által meghatározott rendszerességgel történik. A cukorbetegek rendszeres szemészeti szűrését, ellenőrzését és kezelését diabetológiai szakrendelésünkön látjuk el.