Az osztály helye:
H épület, 1. emelet 1-es szárny TÉRKÉP

Kardiológiai őrző:
H épület, 1. emelet 2-es szárny

Osztályvezető főorvos: Dr. Száraz Angelika
Osztályvezető főnővér: Bagócsi Petra, Rétfalviné Szakál Mónika

Telefon

Osztályvezető főorvosi szoba +36 34 515-488/
Nővérpult: 1-es szárny +36 34 515-488/279
Nővérpult: 2-es szárny +36 34 515-488/467
Koronária vagy kardiológiai őrző:+36 34 515-488/176-os mellék
Osztály iroda (időpontkérés ambuláns vizsgálatokra): +36 34 515-488/200

Általános tájékoztató

Ellátás a járványideje alatt
A Szent Borbála Kórház Kardiológia Osztálya telefonos és e-mail-s konzultációs lehetőséget biztosít a COVID-19 járvány ideje alatt kardiológiai betegeink részére. Munkanapokon 10.00-14.00 óra között betegeink kizárólag kardiológiai jellegű kérdéseikkel a következő telefonszámot hívhatják, ahol dr. Csőkör György kardiológus főorvos áll rendelkezésükre: 0630/654-0305. Illetve kérdéseiket elküldhetik e-mailben is a következő e-mail címre: kardinfo@tatabanyakorhaz.hu
Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre?

Osztályunkra történő felvétel előzetes időpont egyeztetést és előjegyzést követően háziorvosi beutalóval, szakambulanciánk által vizsgált és további kórházi kezelést és vizsgálatot igénylő, valamint a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály és/vagy Ambulancia által küldött betegek számára van lehetőség. A felvétel egyeztetése az osztályvezető főorvossal, távollétében kardiológus szakorvossal történő egyeztetés alapján történik. Fekvőbeteg előjegyzést telefonon az Önt beutaló orvos kérhet/egyeztet a Kardiológiai osztály illetékes orvosával.

Osztályunkra felvett, műtéti beavatkozáson átesett beteg kezelőorvosa az operáló orvos, egyéb esetben az osztályos orvos. A szakmai felelős a sebészeti osztályon az osztályvezető főorvos. Mind háziorvos, mind beteg és hozzátartozó kérdésével az operáló orvoshoz ill. az osztályvezető főorvoshoz fordulhat.

Mit hozzon, mit NE hozzon magával felvételkor?

Minden esetben kérjük hozza magával, a régi zárójelentéseit,vizsgálati papírjait. Nagy segítség számunkra a pontos gyógyszerlista. Kérjük, adja meg a legközelebbi hozzátartozó nevét és elérhetőségét.

Ne hozzon magával nagy értékű tárgyakat és készpénzt. Értékmegőrzés, a kórtermekben kulccsal záródó szekrények találhatók, kivéve a kardiológiai őrzőt ahol nincs lehetőség tárolásra, csak a betegellátás eszközei kapnak helyet.

Speciális beavatkozás/kezelés előtti teendők?

Végleges pacemaker (ritmusszabályzó) ha a beültetés napján érkezik a beteg az osztályra éhgyomorra legyen és a reggeli gyógyszereit vegye be! Pacemaker (ritmusszabályzó) műtét után egy 24 órás szigorú ágynyugalom, hátonfekvő helyzetben. Másnap akár haza is engedhető, és varratszedésre kell visszajönni.

Hotelszolgáltatás

1,2,3 ágyas kórtermekkel rendelkezünk. Tv, WIFI, saját otthoni eszközeik kórtermi használata biztosított. Minden kórteremben hűtő található. Az osztályon központi klíma működik, a kórtermi ablakokon szalagfüggöny és redőnyök is találhatóak. Minden betegszobához tartozik fürdő és WC.

Napi ötszöri étkezés, kétféle menü: könnyű vegyes vagy normál, illetve diétás étkezés. Rendkívül fontos, hogy az orvos által előírt diétát, étkezést a beteg betartsa. A kórház dietetikusa tanáccsal segíti abban, hogy megismerje és elfogadja a diéta hasznosságát.

Az osztály időbeosztását, napirendjét a HÁZIREND tartalmazza, kérjük, olvassa el figyelmesen!

Látogatók, látogatási rend

A Kardiológia Őrzőben (1. emelet) lehetőség van délelőtt és a délután is látogatásra 11.00-12.00 valamint 16.00-17.00 óra között.

Az Osztályon (2. emelet) a látogatási rend 2019.június 1-től: hétköznap 16.00-18.00 óra, munkaszüneti napokon 11.00-12.00 és 16.0-18.00 között.

A beteg egészségi állapotáról, a beteg hozzájárulásával a kezelőorvos hétköznapokon 12-15 óra között a legközelebbi hozzátartozónak ad felvilágosítást.

Felvilágosítás
A beteg egészségi állapotáról, a beteg hozzájárulásával a kezelőorvos hétköznapokon 12-15 óra között a legközelebbi hozzátartozónak ad felvilágosítást.
Betegszállítás
Betegeink szakrendelésekre, illetve intézményen belüli más osztályra történő áthelyezés során vehetik igénybe a belső szállítást. Betegeink hazaszállításakor, illetve más gyógyintézetbe történő áthelyezés során kerülnek kapcsolatba a külső betegszállítással. A tervezett szállítás előtti napon 15 óráig tudjuk igényelni.

Mivel foglalkozik az osztály?

Negyvenöt (45) ágyas osztályunkon főleg szívbetegségben szenvedő betegek kivizsgálását, kezelését végezzük. A tizenkét (12) ágyas kardiológiai őrző részlegünkön a kritikus állapotú, szoros megfigyelést igénylő betegek ellátása történik.

Legfontosabb, legjellemzőbb beavatkozások:

Koszorúér-betegség, szívelégtelenség, tüdőembólia, szívritmuszavarok kezelése, pacemaker beültetés, műtéti előkészítések.

Speciális szakfeladatok és profilok:
  • Szív- és érrendszeri betegségek
  • Sürgősségi kardiológiai esetek ellátása a Kardiológiai Őrzőben
  • Pacemaker központ
  • Belgyógyászati betegségek

Szoros kapcsolatban működünk az osztályhoz integrált járóbeteg-ellátással.

Kardiológiánkon Széles körű vizsgálati eljárásokra van lehetőség. A szívbetegek kivizsgálására rendelkezésre áll EKG, szív- ultrahang, terheléses EKG, 24 órás EKG és vérnyomásmérés műszerei, pacemaker programozók. A kardiológiai betegségeken kívül lehetőség van egyéb belbetegségek kezelésére és kivizsgálására is, felhasználva az intézmény széleskörű diagnosztikus hátterét. Koronária Őrzőnkben (szívinfarktus, ritmuszavarok, heveny szívelégtelenség) kezelésére itt a legjobbak a műszeres feltételek. Hivatalosan elismert pacemaker központként végleges ritmusszabályozó beültetéseket végzünk Az intenzív ellátást és megfigyelést már nem igénylő betegeinket részben az első vagy a második emeleten kezeljük tovább.

Részt veszünk a szakorvosképzésben, a Részlegen belgyógyász és kardiológus rezidenseket várunk, a törzsképzést és speciális képzést illetően is rendelkezünk akkreditációval.

2020.06.25

MUNKATÁRSAKAT keresünk kardiológiai egységeinkbe

MUNKATÁRSAKAT keresünk Szakambulanciára keresünk szakképzett ápolót, azonnali kezdési lehetőséggel 8 órás munkarendbe. Szakambulanciánkon a szív terheléses- ultrahangos vizsgálatát, pacemaker beméréseket végzünk, 24 órás Holter monitor, 24 […]
2020.06.18

Újból a megszokott rend szerint működik a Kardiológiai Ambulancia

A járványhelyzet javulása miatt – a korábban bevezetett – kardiológiai távkonzultáció június 19-ével megszűnik. A megadott telefonszám (06-30/654-0305) a hónap végéig 10-14 óra között még elérhető […]