Osztályvezető főorvos: Dr. Száraz Angelika
Osztályvezető főnővér: Bagócsi Petra, Rétfalviné Szakál Mónika

Osztályvezető főorvosi szoba +36 34 515-488/429
Nővérpult: 1-es szárny +36 34 515-488/279
Nővérpult: 2-es szárny +36 34 515-488/467
Koronária vagy kardiológiai őrző: +36 34 515-488/176
Osztály iroda (időpontkérés ambuláns vizsgálatokra): +36 34 515-488/200

Az osztály elhelyezkedése:

H épület, 2. emelet 1-es és 2-es szárny( térkép )

Kardiológiai őrző H épület 1. emelet 2-es szárny

Általános tájékoztató

Beutalás rendje, hogyan kerülhet felvételre?

Osztályunkra történő felvétel előzetes időpont egyeztetést és előjegyzést követően háziorvosi beutalóval, szakambulanciánk által vizsgált és további kórházi kezelést és vizsgálatot igénylő, valamint a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály és/vagy Ambulancia által küldött betegek számára van lehetőség. A felvétel egyeztetése az osztályvezető főorvossal, távollétében kardiológus szakorvossal történő egyeztetés alapján történik. Fekvőbeteg előjegyzést telefonon az Önt beutaló orvos kérhet/egyeztet a Kardiológiai osztály illetékes orvosával.

Osztályunkra felvett, műtéti beavatkozáson átesett beteg kezelőorvosa az operáló orvos, egyéb esetben az osztályos orvos. A szakmai felelős a sebészeti osztályon az osztályvezető főorvos. Mind háziorvos, mind beteg és hozzátartozó kérdésével az operáló orvoshoz ill. az osztályvezető főorvoshoz fordulhat.

Mit hozzon, mit NE hozzon magával felvételkor?

Minden esetben kérjük hozza magával, a régi zárójelentéseit,vizsgálati papírjait. Nagy segítség számunkra a pontos gyógyszerlista. Kérjük, adja meg a legközelebbi hozzátartozó nevét és elérhetőségét.

Ne hozzon magával nagy értékű tárgyakat és készpénzt. Értékmegőrzés, a kórtermekben kulccsal záródó szekrények találhatók, kivéve a kardiológiai őrzőt ahol nincs lehetőség tárolásra, csak a betegellátás eszközei kapnak helyet.

Speciális beavatkozás/kezelés előtti teendők?

Végleges pacemaker (ritmusszabályzó) ha a beültetés napján érkezik a beteg az osztályra éhgyomorra legyen és a reggeli gyógyszereit vegye be! Pacemaker (ritmusszabályzó) műtét után egy 24 órás szigorú ágynyugalom, hátonfekvő helyzetben. Másnap akár haza is engedhető, és varratszedésre kell visszajönni.

Hotelszolgáltatás

1,2,3 ágyas kórtermekkel rendelkezünk. Tv, WIFI, saját otthoni eszközeik kórtermi használata biztosított. Minden kórteremben hűtő található. Az osztályon központi klíma működik, a kórtermi ablakokon szalagfüggöny és redőnyök is találhatóak. Minden betegszobához tartozik fürdő és WC.

Napi ötszöri étkezés, kétféle menü: könnyű vegyes vagy normál, illetve diétás étkezés. Rendkívül fontos, hogy az orvos által előírt diétát, étkezést a beteg betartsa. A kórház dietetikusa tanáccsal segíti abban, hogy megismerje és elfogadja a diéta hasznosságát.

Az osztály időbeosztását, napirendjét a HÁZIREND tartalmazza, kérjük, olvassa el figyelmesen!

Látogatók, látogatási rend

A Kardiológia Őrzőben (1. emelet) lehetőség van délelőtt és a délután is látogatásra 11.00-12.00 valamint 16.00-17.00 óra között.

Az Osztályon (2. emelet) a látogatási rend 2019.június 1-től: hétköznap 16.00-18.00 óra, munkaszüneti napokon 11.00-12.00 és 16.0-18.00 között.

A beteg egészségi állapotáról, a beteg hozzájárulásával a kezelőorvos hétköznapokon 12-15 óra között a legközelebbi hozzátartozónak ad felvilágosítást.

Felvilágosítás
A beteg egészségi állapotáról, a beteg hozzájárulásával a kezelőorvos hétköznapokon 12-15 óra között a legközelebbi hozzátartozónak ad felvilágosítást.
Betegszállítás
Betegeink szakrendelésekre, illetve intézményen belüli más osztályra történő áthelyezés során vehetik igénybe a belső szállítást. Betegeink hazaszállításakor, illetve más gyógyintézetbe történő áthelyezés során kerülnek kapcsolatba a külső betegszállítással. A tervezett szállítás előtti napon 15 óráig tudjuk igényelni.

Munkatarsaink


Dr. Száraz Angelika – osztályvezető főorvos belgyógyász, kardiológus főorvos
1998-ban végeztem a SOTE ÁOK-n, azóta Tatabányán dolgozom a II. Belgyógyászaton. 2003-ban belgyógyász, 2007-ben kardiológia szakvizsgát tettem. 2008-ban ECHO licence vizsga. 2010-2011-ben GOKI, Felnőtt Congenitális Ambulanciáján lestem el a congenitális szívbetegek kezelést, gondozását. Fő érdeklődési területem a GUCH, illetve echocardiographia, TEE vizsgálatok.


Dr. Petrássy Márta, belgyógyász, kardiológus főorvos
1970-ben születtem Tatabányán. 1995-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. 1995 októbere óta a Szent Borbála Kórház Kardiológia Osztályán dolgozom. 2000-ben belgyógyászatból, 2003-ban kardiológiából tettem szakvizsgát. 2008-ban TTE licence vizsga. Érdeklődési területem: echocardiographia, transoesophagialis echocardiographia.Dr. Kádár György – belgyógyász, kardiológus
1995-ben Budapesten végeztem. 1997-2010 között főállás a Kardiológia Osztályon, azóta részállás. 1998-2001 OMSZ részállás. 2002 belgyógyászat szakvizsga. 2006. kardiológia szakvizsga. 2008 pacemaker és aritmológiai licence. 2014 háziorvostan szakvizsga. 2006 óta operálok pacemakereket, évi 100-120 műtét. Jelenleg 3 helyen dolgozom: praxis, kórház, magánrendelés.

Dr. Torma Gábor – belgyógyász, kardiológus
2005-ben végezte, a Semmelweis Egyetemen, azóta a Szent Borbála Kórház dolgozója vagyok. 2010-ben belgyógyászat, 2014-ben kardiológia szakvizsgát tettem. 2009 óta veszek részt a pacemaker gondozásban, illetve implantatiokban.

Dr. Körmendi Beáta – belgyógyász, kardiológus szakorvos
2001-ben végeztem a Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. 2007-ben szereztem meg a belgyógyászati szakvizsgát. Kisvárosi kórházak (Mór, Kisbér) általános belgyógyászat osztályain tevékenykedve szereztem igen széleskörű tapasztalatokat a belgyógyászati betegségek szerteágazó területein. További specializáció igénye miatt váltottam munkahelyet és a Szent Borbála Kórház Kardiológiai Osztályán találtam szívélyes fogadtatásra.

Dr. Csibi Ágota Eszter belgyógyász szakorvos
2011-ben végeztem a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, azóta dolgozom a II. Belgyógyászati Osztályon. Szakmai érdeklődésként a kardiológiát és az endokrinológiát jelölném meg, de más szakágak felé is nyitott vagyok.

Dr. Hegedűs Kinga belgyógyász szakorvos
2011-ben végeztem a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ÁOK-n szereztem orvosi diplomát. 2012-2013 között Marosvásárhelyen diabetológiai és anyagcsere betegségek rezidens oktatásában részesültem. 2013. áprilisától dolgozom a Szent Borbála Kórház II. Belgyógyászati Osztályán. Fontos számomra, hogy jó belgyógyászati képzésben részesüljek, illetve, hogy a kardiológia alapjait is elsajátítsam. Érdeklődési területem a diabetológia, endokrinológia és az anyagcsere megbetegedései irányában megmaradt.

Dr. Bodor Lilla
2015-ben diplomáztam a Pécsi Tudományegyetemen. 2015 szeptemberétől dolgozom a Kardiológiai Osztályon osztályos orvosként, 2016–tól belgyógyász rezidensként. Érdeklődési köröm: „szívügyek”. Emellett szeretem az izgalmakat, jöhet egy kis sürgősségi. Szabadidőmben túrázok, hobbi szinten triatlonozok.

Dr. Csőkör György – főorvos
1954-ben születtem Szőnyben. Az általános iskolát Dorogon, középiskolai tanulmányaimat Esztergomban és Tatán végeztem. 1972-ben nyertem felvételt a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános orvosi karára.1978-ban végeztem cum laude minősítéssel. Az egyetemen tudományos diákkörösként vesefiziológiával foglalkoztam.

A végzést követően a tatabányai Megyei Kórház II.sz. Belgyógyászati Osztályán helyezkedtem el, azóta is itt dolgozom, 1978-85-ig Dr. Brenner Ferenc c. egyetemi docens, 1985-1994-ig Dr. Szentcsiki Mária munkatársaként. Beosztott orvosként az osztály fő profilját képező kardiológiai és haematológiai részlegeken egyaránt dolgoztam.

Belgyógyászati szakvizsgám letétele után érdeklődésem a kardiológia felé irányult. Az elmúlt 20 évben napi kapcsolatom volt a kardiológiai intenzív ellátással, közreműködtem az építészeti átalakításokban és műszerbeszerzésekben egyaránt. Személyes sikeremnek is tartom, hogy a megyében Koronária Őrzőnkben alkalmaztunk első alkalommal fibrinolytikus terápiát, szakfőorvosként is szorgalmaztam az eljárás megyén belüli elterjesztését. Szívügyemnek tartottam a kardiológiai non-invazív diagnosztika fejlesztését, személyesen vettem részt a Holter , ABPM, echocardiographiás vizsgálatok bevezetésében és kivitelezésében. A 80-as években ambuláns kardiológiai rehabilitáció terén is dolgoztam. Korán bekapcsolódtam az intézeti és az osztályos informatikai fejlesztésekbe.
1983-ban belgyógyászatból, 1987–ben kardiológiából szereztem szakképesítést. 2000-ben kitüntetéssel végeztem el a KTI Egészségügyi menedzser szakát.
Diplomamunkám címe: A középvezető (osztályvezető főorvos) szerepe a stratégiai döntések előkészítésében.

1994 január 1-től megbízottként, 1994 július 1-től kinevezett osztályvezetőként vezettem a II. sz. Belgyógyászati osztályt. 2000 szeptemberében az osztály szakfeladatai onkológiai fekvőbeteg ellátással bővültek, 2000 november 13-tól az összevont I-II. sz. Belgyógyászati osztály vezetésével, 2001 január 1-vel a közös egységbe összevont Belgyógyászati Osztály vezetésével bíztak meg. 2001 április 1.től 2003 november 30.ig a Belgyógyászati Osztály osztályvezető helyettese és a 73 ágyas Kardiológiai Részleg vezetője voltam. 2003 december 1-től megbízott, 2004 május 15-től osztályvezető főorvosként vezetem az Egységes jelenleg 132 ágyas Belgyógyászati Osztályt.
1991től a Kardiológiai Szakmai Kollégium egyetértésével megyei kardiológus szakfelügyelő főorvosként dolgoztam, több mint 20 éven át.
Számos regionális és országos kongresszuson tartottam előadást kardiológiai és belgyógyászati témakörből. Osztályunk végleges pacemaker beültetési program keretében 1991 óta az OEP által befogadott Pacemaker Centrumként szerepel.

Vezetésem alatt több nagy nemzetközi multicentrikus klinikai tanulmányra vállalkoztunk (fázis III. és IV).

A Veszprémi Akadémiai Bizottság keretén belül több hazai tudományos programban vettünk részt, ami közös tudományos előadások és publikációkat eredményezett.
Tagja vagyok a Magyar Belgyógyász Társaságnak , a Magyar Kardiológusok Társaságának és a VEAB Kardiológiai Munkabizottságának.

Oktatási munkám során részt veszek a szakdolgozók, a medikusok, szakorvosjelöltek, háziorvosok képzésében és továbbképzésében. Vezetésem alatt 16 kolléga tett eredményes belgyógyászati szakvizsgát, 7 kolléga ráépített szakvizsgát. A Semmelweis Egyetem Dékáni Hivatalával mentori szerződésem van, kezdettől fogva részt veszek a rezidens képzésben. 2009-ben Tatabánya önkormányzata Szabó Ignác díjjal tüntetett ki.
Tagja vagyok az intézmény Szakmai Vezető Testületének.