TÁJÉKOZTATÓ a PCR gép beszerzéséről és az adomány felhasználásáról

TÁJÉKOZTATÓ – Szent Borbála Kórház

Tatabánya, 2020. április 21.

 

A PCR GÉP BESZERZÉSÉRŐL ÉS AZ ADOMÁNY FELHASZNÁLÁSÁRÓL

A koronavírus jelenlétének kimutatásra alkalmas laboratórium nyolc működik az országban jelenleg. A minták helyben történő elvégzéséhez a Becton Dickinson Hungary Kft. ajánlotta fel együttműködését a Szent Borbála Kórháznak. Az eszköz beszerzéséhez szükséges anyagi erőforrás előteremtésére a Hilltop Zrt. főborásza, Kamocsay Ákos indított példamutató kezdeményezést, amelyhez környékbeli multinacionáliscégek, gyárak, magánszemélyek, kisvállalkozások is csatlakoztak. Ennek a széles összefogásnak köszönhetően mintegy három hét alatt nyolcvan felajánlás érkezett közvetlenül a kórház vagy Szent Borbála Kórházért Közhasznú Alapítvány számlájára. Ezertől a több millióig, összesen 19 536 216 forintot könyveltünk el 2020. április 20-ig.

A Szent Borbála Kórház vezetése elkötelezett, hogy feléje irányuló bizalmat megerősítse, fontosnak tarja, hogy az adományozókat tájékoztassa a felajánlás felhasználásáról, hasznosulásáról.

Hosszú évek óta fennálló kapcsolatnak köszönhetően a kórház megkeresésére a BD vállalta, hogy speciális mikrobiológiai laboratóriumában helyet biztosít a koronavírus tesztek elvégzésére alkalmas műszernek. Az eszköz megérkezett, melynek beszerzési ára a kiegészítőkkel együtt 10 457 091 Ft.  A BD vállalta azt is, hogy  munkatársai ingyenesen elvégzik a kórháznak szükséges teszteléseket. Jelenleg közösen együttműködve folyamatban van a szükséges protokollok és a működés feltételeinek kidolgozása. A szűrés indításáról, valamint a tesztelés szélesebb körben történő kiterjesztésének lehetőségégéről a későbbiekben adunk tájékoztatást.