Szűrünk és fertőtlenítünk – Lépéseink az újranyitás érdekében

A fokozott kockázatnak kitett dolgozók tesztelésével kezdtük meg munkatársaink szűrését április 30-án. A sürgősségi, az intenzív osztály, sebészetek és műtő után tervszerűen naponta 300 főt szűrünk. Így mintegy öt nap alatt tudunk mindenkit tesztelni. A vizsgálatokat hétnaponta ismételjük, a holnapi naptól az első mintavételben résztvevők tesztelése folytatódik. A mintavétel során kollégáink megfelelő védőfelszerelést viselnek.

A kórházi dolgozókkal párhuzamosan betegeink szűrését is végezzük, és hazabocsátásuk után szakaszosan zárófertőtlenítjük a kiürült osztályokat. A fertőtlenítéshez kaptunk új adományokat is: négy levegőfertőtlenítőt és három darab ózongenerátort. Mindezekkel, és egy pályázaton elnyert UV-C sugárzással működő nagyteljesítményű robot segítségével haladunk kórteremről kórteremre és osztályról osztályra.

A járvány terjedésének megfékezése, a betegek és a munkatársak védelme érdekében egy hónapja vezettük be, hogy az intézmény területére érkezőket ellenőrizzük. Testhőmérsékletet mérünk, valamint kérdéseket teszünk fel annak érdekében, hogy kiszűrjük az esetleges koronavírus gyanús eseteket.

Napi adatok szerint kilencvenhét munkatársunk esett ki a munkából, teszteredményünkre még várunk. Negyvenhat igazolt fertőzött kollégánk van, közülük egy kap kórházi kezelést, lélegeztetőgépen kórházi dolgozó nincs. Amint létszámhelyzetünk engedi az Országos Tisztifőorvos Asszonytól megkérjük az újranyitást. Vélhetően indulhatunk amint megfelelő számú munkatársakkal rendelkezünk, azaz gyógyulásuk, vagy megfigyelésük után visszatérhetnek dolgozni.

A kép illusztráció: a fotón szereplő THOR UV-C készülék, un. „robotka” nem a kórház által megvásárolt eszköz.