1. A családdá válás folyamata, amikor két ember összetalálkozásából
  egy új élet születik,
  elkezdődik a fogantatás pillanatában,
  folytatódik a várandósság alatt, megerősödik a vajúdás alatt,
  kiteljesedik a megszületésnél.

 

Szülésfelkészítő tanfolyam 2020. első félév

(letölthető program)

 

Bemutatkozik a Szent Borbála Kórház Szülészeti Osztálya:
Dr. Bardóczy Zsolt Osztályvezető főorvos úr
Borosné Máté Katalin Szülészeti- Nőgyógyászati Osztály főnövére

Komárom – Esztergom Megye legnagyobb szülészeti és nőgyógyászati osztálya jelenleg a Szent Borbála Kórház Szülészeti – Nőgyógyászati osztálya. Az intézményben működik a megye egyetlen Koraszülött Intenzív Centruma.

 

A Szülészeti részleg vezetésével 2020 első félében hat alkalmas felkészítőn vehetnek részt az érdeklődők. Előadásaink az L épület 5. emeleti tárgyalóban kerülnek megrendezésre. !!!Helyszínváltozás: a 3. alkalom, március 9-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében lesz!!

 

Témák és előadások időpontok: 

 

1. alkalom 2020. február. 10. hétfő 16:00-18:00

 • Testi-lelki változások a várandósság alatt.  Előadó: Szülésznő

A várandósság 9 hónapja alatt egyaránt testi és lelki változásokon megyünk át. Minden kismama a saját útját járja be, ezért mindegyikük másképpen éli meg a változásokat. Ezekben szeretnénk segítséget nyújtani.

 • Egészséges életmód I. Mozgás várandóság alatt.  Előadó: Gyógytornász

A magzat méhen belüli fejlődésének komoly életmódbeli és étrendi feltételei is vannak, amelyekben szülésznő és gyógytornász segít eligazodni.

 • Vizsgálatok a várandósság alatt.  Előadó: Szülész – Nőgyógyász szakorvos

Várandósság három trimesztere alatt, különböző szükséges vizsgálatok alatt esnek át a váradósok, ezek szövevényes rendszerében szeretnénk útmutatást adni.

2. alkalom február. 24. hétfő 16:00- 18:00

 • Család születik. A természetes szülés folyamata. Édesapák felkészítése a szülésre, apuka szerepe a szülőszobán. Előadó: Szülésznő

Minden kismamát foglalkoztat, hogy mi történik a vajúdás, szülés alatt. Mennyire lesz fájdalmas? Mennyi ideig fog tartani? Többek között ezeket a kérdéseket fogjuk körbe járni. Gyakran tapasztaljuk azt, hogy a leendő édesapák „elveszettnek” tehetetlennek érzik magukat a szülőszobán. Előadásunkkal szeretnénk segíteni abban az édesapáknak, hogyan tudják segíteni, támogatni párjukat a vajúdás nehéz óráiban.

 • Orvosi beavatkozások, vizsgálatok a szülőszobán. Előadó: Szülész – Nőgyógyász Orvos

A vajúdás ideje alatt szükségessé válhatnak különböző vizsgálatok, beavatkozások. A vizsgálatok célját, előnyeit ismertetjük.

3. alkalom 2020. március 9. hétfő 16:00-18:00

 • Szülést befejező műtétek: császármetszés, vákuumos szülés. Császármetszés utáni hüvelyi szülés, „Faros” szülésvezetés gyakorlata osztályunkon. Előadó: Szülész- Nőgyógyász Orvos

Ijesztően hangozhat az elnevezés, hogy szülést befejező műtétek. Szakavatott kezek között azonban korántsem azok, sőt segítő eszközei a szülészetnek.

 • Mi történik a császármetszés után? Gyermekágyas ápolása. Előadó: Szülésznő

A vajúdás ideje alatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a hüvelyi szülés nehezített, vagy a magzat egészségkárosodásának kockázatával járhat. A császármetszés javallatairól és kivitelezéséről, valamint a műtét utáni ellátásról és az otthoni életmódról foglaljuk össze a tudnivalókat.

 • Gátmetszés vagy gátvédelem? Minden, amit a gátvédelmes szülésről tudni kell! Előadó: Szülésznő

Gyakran elhangzik a kérdés a kismamáktól, hogy „ha már volt egy császárom, szülhetek-e utána természetesen”? A császármetszés utáni hüvelyi szülés feltételeiről, lehetőségéről, lefolyásáról szeretnénk átadni az ismereteinket.

4. alkalom 2020. március 23. hétfő 16:00-18:00

 • Megtörtént a „csoda”: megszülettem! A késői köldökellátás és aranyóra jelentősége. Előadó: Orvos

A megszületés utáni első percek felejthetetlen pillanatok, hiszen nem csak az újszülött, hanem egy család születik. A késői köldökellátás és az aranyóra fontosságáról lesz szó az előadásban.

 • Tények és tévhitek a szoptatásról. Előadó: Szülésznő, szoptatási segítő

Sok régi szokás és hiedelem él még jelenleg is a szoptatással kapcsolatban. Jelenlegi friss evidenciákon alapuló tényeken keresztül szeretnénk friss szoptatási szemléletetek támpontját ismertetni.

 • A megszületéstől a hazabocsájtásig. Újszülött kori vizsgálatok a Kórházban. Előadó: Gyermekorvos

Gyerekorvosaink beszélnek arról, hogyan alkalmazkodik az újszülött a megszületés után a „kinti” világhoz. Ismertetik a kórházi bent tartózkodás alatti vizsgálatokat.

5. alkalom április 6. hétfő 16:00-18:00

 • Egészséges életmód II. Táplálkozási javaslatok várandóság alatt. Előadó: Dietetikus
 • Egy kis „varázslat”. Természetes segítő szerek használata a szülőszobán. Előadó: Szülész – Nőgyógyász és Szülésznő

A vajúdás a testet és lelket egyaránt igénybe vevő folyamat, ezért néha jól jöhet egy kis varázslat, hogy újult erővel bírjuk a még hátralévő terhelést. A régi idők bába asszonyai rutinosan alkalmaztak jótékony gyógynövényeket a vajúdás ideje alatt fájdalomcsillapításra, a méhtevékenység fokozására, a lélek megnyugtatására. Modern köntösben ugyanezen hatásokat lehet elérni kis adagban alkalmazott gyógynövényes illó olajokkal, valamint homeopátiás szerekkel. A víz minden élőlény lételeme, nélkülözhetetlen az élethez. Viszont nem csak a létezéshez szükséges, hanem „csodákra” is képes. A meleg víz jótékony hatásáról szeretnénk beszélni, hogyan segíthet nekünk a vajúdás és szülés alatt.

6. alkalom április 20. hétfő 16:00- 18:00

Tanfolyam lezárása: Szülőszoba látogatás. Előadó: Szülésznő

 

Állandó program: Kéthetente, szülőszoba látogatással egybekötött csecsemőgondozási tanfolyam Major Beáta védőnő vezetésével.

Szülőszoba-látogatás látogatási tilalom miatt felfüggesztve!

 

Az előadásokkal kapcsolatos változtatások jogát fenn tartjuk!

Látogasson el a közösségi oldalunkra:

https://www.facebook.com/szentborbala.szulesfelkeszites