TÁJÉKOZTATÓ – a Szent Borbála Kórház felülete az új koronavírus kapcsán felmerülő intézkedésektől, információk átadása és a tájékoztatás érdekében

Amennyiben a betegség tüneteit észleli magán, akkor haladéktalanul hívja fel háziorvosát, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyikét! A háziorvos telefonon fogja kikérdezni Önt, ha felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor a háziorvos értesíti a mentőket és a mentő szállítja kórházba. Intézményünkben a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) előtt katonai sátor került felállításra az új korona vírussal fertőzött betegek elsődleges kiszűrése céljából. Hatályos eljárási rend szerint a Szent Borbála Kórház MINTAVÉTELEZÉST NEM VÉGEZ. A fertőzésre gyanús betegek az SBO izoláláló helyiségeiben kerülnek elhelyezésre a kijelölt infektológiai ellátóhelyre történő szállításukig.
Információk első kézből - "Milyen kérdésekre kaphatok választ a koronainfón?"
A rendkívüli helyzetre való tekintettel létrehozunk egy infóvonalat. Célunk, hogy friss és hiteles információkkal lássuk el a lakosságot.

Milyen kérdésekkel fordulhatnak hozzánk? Minden olyan kérdést megválaszolunk, ami az intézmény megváltozott működésére vonatkozik, hogy egy-egy szakrendelés, diagnosztikai vizsgálat hol és milyen módon vehető igénybe, segíthetünk eligazodni, tájékozódni, melyik szakrendelő vagy fekvőbeteg osztály hová költözött, megadjuk ezek telefonszámait… A bentfekvő betegek állapotáról ezen a vonalon nem adhatunk felvilágosítást.

Kérjük, a koronavírussal kapcsolatos kérdéseiket ne ezen a fórumon tegyék fel.

És most az elérhetőségek: Tatai telephelyünk az Árpádházi Szent Erzsébet Szakkórház és Szakrendelővel kapcsolatban hívják a 06 34 586-725-ös telefonszámot.

Tatabányán a 06 34 515 549 és az 515-559-es telefonszámok bármelyikén készséggel állunk rendelkezésünkre, 7 órától 14.30-ig.E-mailben a koronainfo@tatabanyakorhaz.hu címen fordulhatnak hozzánk.

Éljenek a lehetőséggel, forduljanak hozzánk bizalommal!
Terhesgondozás
Kardiotokográfia (magzati szívhangmonitorozás), I-II-III-IV trimeszterben esedékes UH-szűrés, kötelező orvosi kontroll vizsgálatok továbbra is biztosítottak. A vércukormérés és egyéb laborvizsgálatok alkalmával a kismamákat körültekintően, soron kívül látjuk el. További információkért kattintson linkre.Terhestanácsadó
Laborvizsgálat és laborleletek átvételének módja
Változott a vérvételi rend a tatai és a tatabányai ellátóhelyeken március 17-től. A betegeket egyesével, érkezési sorrendben engedjük az épületbe, majd a vérvételi helyhez. Amint egy páciens végez, léphet be a következő. A bejáratoknál várakozókat kérjük, tartsák a min. 2 méter távolságot egymástól. A vérvételre a megszokott időben 7 órától 11 óráig kerül sor.

Laborlelet kiadás/átvétel intézményünkben 2020. március 17-től nincs. Kérjük személyesen ne fáradjanak be intézményünkbe, mert kinyomtatott laborleleteik átvételére nincs lehetőség. Eredményük az ügyfélkapun keresztül az EESZT rendszerében megtekinthető, beutaló orvosuk az elektronikus felületen szintén hozzáfér ezekhez. A veszélyhelyzetre való tekintettel igény esetén biztosítjuk az eredmény elektronikusan történő kiküldését. Ezért kérjük, a beutalóra írják rá e-mail címüket. Azon betegeink részére, akik március 9. és március 16. között voltak laborvizsgálaton, és még nem vették át leleteiket, kérésükre szintén biztosítjuk ezt a lehetőséget. Kérjük, hogy igényüket az info@tatabanyakorhaz. hu e-mail címen jelezzék (Név, TAJ-szám megadásával).
Járóbeteg-ellátás: szakrendelők, diagnosztika egységek ellátási rendjének változásai
Tekintettel a vírusfertőzés terjedésének megelőzésére, a kórházakban 2020. március 16-tól tervezett egészségügyi ellátás csak akkor kerül elvégzésre, ha arra sürgős szükség miatt, életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében kerül sor. Kórházunk csak akut problémával jelentkező betegeket lát el. Szakrendeléseken, diagnosztikai egységekben (MR, CT, UH, röntgen) az előjegyzés további intézkedésig szünetel.

Az intézkedés nem érinti a már megkezdett ellátásokat. A kontrollvizsgálatra visszarendelt páciensek kezelése folyamatosan: pl: varratszedés, gipszellenőrzés. A daganatos kezelése a betegekkel megbeszélve egyeztetve történik. Azon betegeknél, akiknél daganat gyanú áll fenn, kivizsgálásuk során az eddig is alkalmazott 14 napos szabályt vesszük figyelembe.

A szakrendelések és diagnosztikai vizsgálatok igénybevételének módja részletesen a kórház honlapján egy-egy egység információs oldalán megtalálható. Járóbeteg-szakellátás
Látogatási rend
A kórházban a látogatási tilalom továbbra is fennáll, a személyes kapcsolattartási jogok figyelembe vételével. Részletesen:

- A súlyos állapotú betegeknek joga van arra, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon. A belépéshez szükséges, hogy a hozzátartozó engedéllyel rendelkezzen.

- Kiskorú betegnek joga van, hogy a szülője/törvényes képviselője mellette tartózkodjon.

- A szülő nőnek joga van, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen. A szülést követően újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el.
Ugyanakkor a hozzátartozónak nyilatkoznia kell arról, hogy állapota a látogatáshoz szükséges feltételeknek megfelel.

Amennyiben ez közegészségügyi szempontból nem kifogásolható, jogszabályi és hatósági rendelkezés nem tiltja, hogy hozzátartozók és látogatók élelmiszert, ételt hozzhatnak az Intézmény ellátottjai részére.

Egyúttal szeretnénk felhívnia figyelmet a gyakori szappanos kézmosás, a kézfertőtlenítők, és a szájmaszk használatának fontosságára. A kórház valamennyi belépési pontján kézfertőtlenítő készülékeket helyeztünk ki. Kérjük, használják ezeket!
Elköltözött az Ápolási-, Tüdőgyógyászati-, Heamatológiai-, Szemészeti Osztály

A Szemészeti osztály elköltözött.

Sürgősségi ügyelet a Szemészeti szakrendelőben működik. (L épület 2. emelet)

Ez idő alatt az alábbi eseteket látjuk el:
- hirtelen látásvesztés
- perforált sérülés
- sav- és lúgsérülés
- glaucomás roham

Kérjük, hogy az ajtón ne kopogjon, hanem HÍVJA telefonon munkatársainkat, vagy a portásszolgálat segítségével vegye fel velünk a kapcsolatot.

Telefonszám: 06 34 515-488/296 ; 04 34 515-488/166


Hétköznap:
14:30-18:00 között egy orvos és egy asszisztens teljesít szolgálatot,
18.00-07.30 szakasszisztens+ügyeletes, sürgős szükség: perforáló szemsérülés, zöldhályogos roham, lúg-sav okozta maródás, hirtelen látásvesztés

Hétvégén 08:00 és 12:00 ügyeletes, sürgős szükség: perforáló szemsérülés, zöldhályogos roham, lúg-sav okozta maródás, hirtelen látásvesztés esetén
Önkéntesek jelentkezését várjuk
!A bejegyzést frissítettük! - Önkéntesek jelentkezését várjuk szájmaszk készítéséhez. Felhívásunkra sokan jelentkeztek, amiért nagyon hálásak vagyunk. Így fordulhatott elő, hogy a rendelkezésünkre álló anyagmennyiség elfogyott. Azonban, ha bárki vállalja úgy is a szájmaszkok készítését, hogy tudja biztosítani a hozzávaló textíliát azok jelentkezését továbbra örömmel vesszük. Ezeket a maszkokat fertőtlenítjük, ezért a pelenka vagy lepedővászon az alkalmas anyag, a kényelmes használathoz darabonként még 2x20 centis kalapgumi szükséges. Olyan varrni tudó hölgyek, esetleg urak jelentkezését várjuk, akik otthonukban szívesen elkészítik ezt nagyon fontos védőeszközt. A jelentkezéseket telefonon 8-tól 15 óráig az 515-549 vagy az 515-559-es telefonszámokon, illetve a koronainfo@tatabanyakorhaz.hu e-mail címre várjuk. Az elkészült szájmaszkokat a Betegfelvételi Irodán vesszük át! Nagyon köszönünk a felénk irányuló segítőszándékot!

Az elkészült szájmaszkokat a Betegfelvételi Irodán vesszük át! Szájmaszk készítése a gyakorlatban
Forgalmi rend változás a kórház területén
- A kórház lezárta a Dózsa György út felőli gyalogos bejárót. Az intézmény területére történő bejutás a Főkapun/főportán keresztül lehetséges.

- Megváltozott útvonalon közelíthető meg az SBO kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a kihelyezett útvonaljelző táblákat.

Dr. Lőke János főigazgató tájékoztatója az új koronavírus kapcsán

Tájékoztatás költözésekről – Tüdőgyógyászati Osztály – Ápolási Osztály – Haematológiai Osztály

Tájékoztatás – Szünetel az ellátás a Gőzfürdőben – Egyes szakrendelések és diagnosztikai vizsgálatok működési rendjéről. (2020. március 17.)

Közlemény -Változás a vérvétel rendjében – szünetel az előjegyzés a járóbeteg-ellátásban – a terhesgondozás továbbra is biztosított – szünetel a nyomtatott laborleletek  kiadása/átvétele. 2020. március 16.

Közlemény – Módosult a Sürgősségi Betegellátó Osztály működése – Forgalmi rend változás – Új helyen az Ápolási Osztály, Tüdőgyógyászati Osztály, és a Traumatológia/baleseti ellátóhely. 2020. március 13.

Közlemény – Megalakult az un. Korona-team – Látogatási tilalom érvényessége 2020. mácius12.
Szájmaszk készítése a gyakorlatban

 

KÉRJÜK A LÁTOGATÁSI TILALOM FOKOZOTT BETARTÁSÁT!

Térkép a megváltozott forgalmi rendről

Magyarország Kormányának koronavírus tájékoztató honlapja

A helyes kézmosás a Semmelweis Egyetem oktatóvideója.